Egy sós rágcsálnivaló nem hiányozhat az asztalról, ha vendégek érkeznek. Egyrészt nem mindenki szereti az édességeket, és ha sör vagy bor is fogy, ahhoz nem igazán passzolnak a sütemények. A pogácsa utáni másik nagy kedvenc a sajtos rúd. Ezzel az egyszerű és gyors recepttel elronthatatlan, és akár előre is el lehet készíteni.
Hozzávalók:
(A bögre 2,5 deciliteres.)
- 250 g szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
- 100 gramm sajt
- 1 szűk bögre tejföl (nagyjából egy kis dobozosnak felel meg)
- 3 bögre liszt
- 1-2 teáskanál só
- tojás a kenéshez
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra.
- A hozzávalókat összegyúrjuk, majd tetszőleges vastagságúra kinyújtjuk.
- Késsel, derelyevágóval vagy pizzaszeletelővel rudakra vágjuk a tésztát.
- A rudakat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, a tetejüket megkenjük felvert tojással, és sózzuk.
- Ízlés szerint tehetünk rá: sajtot, szezámmagot, köménymagot, mákot, őrölt paprikát vagy nagy szemű sót.
- A tepsit betesszük a sütőbe, és a rudakat aranybarnára sütjük. Sütőtől és a rudak vastagságától függ, ez mennyi idő, de gyorsan sül, ne felejtsd ott.
(Kiemelt kép: Matthew Pace for The Washington Post via Getty Images)