Képzeljétek el, a vanília világpiaci ára a felére esett az utóbbi időben. Persze, itt Magyarországon ezt még egyáltalán nem lehet észrevenni, legalábbis, amikor a boltok polcain nézegetjük hitetlenkedve az 1900-2500 forintos vaníliarudakat, a fejünkben meg csendben villognak a kérdőjelek, hogy ki veszi ezt meg ennyiért, akkor egyáltalán nem gondolnánk, hogy ilyen folyamatok mennek végbe a világban, pedig igen. Természetesen megoldjuk, hogy mi is részesüljünk az olcsóbb vanília áldásaiból, olvassatok tovább!
A vanília ára két éve, 2018-ban rúgott az egekbe, jórészt a fő termelő országban, Madagaszkáron dúló korrupció és erőszak hatásaként, de persze ez csak az egyik ok volt a sok közül. Márpedig Madagaszkáron tízszer annyi vaníliát termelnek, mint a többi előállító országban: Indonéziában, Pápua Új-Guineában, Ugandában és a Comore-szigeteken. Egyszóval, ami Madagaszkáron van, az határozza meg a vanília árát, és
ha a dolgok nem vesznek újabb váratlan fordulatot, akkor hamarosan ismét megengedhetik maguknak a földi halandók is, hogy igazi vaníliával főzzenek.
A madagaszkári vaníliatermés tavaly minden várakozást felülmúlt, ami lefelé tolta az árakat: a becsült 1100-1200 tonna helyett 1500 tonna lett, idén pedig akár a 2000 tonnát is meghaladhatja. Hogy mégse zuhanjon be menthetetlenül a vanília ára, a madagaszkári kormány meghatározott egy minimum árat, ami 350 dollár (kb. 100 ezer forint) kilónként – ennél olcsóbban nem vihetik ki az országból a termést.
Gyors fejszámolás: ha százezer forint egy kiló vanília nagykereskedelmi ára, akkor száz forintba kerül egy gramm, egy „A” kategóriás vaníliarúd pedig 2 grammot nyom. Tehát – némi demagógiával fűszerezve – 200 forintért szerzik be azt a vaníliát, amiért itt 2500-at fizetünk a boltban. De hát egyáltalán nem muszáj nekünk ennyiért venni.
A trükk egyszerűen annyi, hogy nem itthon, boltban kell megvenni a vaníliát, hanem neten kell rendelni, az E-bay-ről, Alibabáról, Wish-ről, vagy ki miről szokott.
Nézzük meg alaposan az ajánlatokat, találni fogunk olyat, ahol nem kell a kosárba tenni 50 szálat a megfelelő árért, hanem elég mondjuk tízet is, és a postázás árát is kalkuláljuk bele, nehogy amiatt járjunk a végén rosszabbul. Általában a Franciaországból érdemes rendelni, Amerikából már nem. Jelenleg már 700-900 forintért is lehet és érdemes venni, ami ugyan még mindig elég döbbenetes, de még így is sokkal-sokkal olcsóbb, mint akár pár hónappal ezelőtt volt (mindig reménykedve figyelem), vagy mint az itthoni árak.
Az Aust & Hachmann globális vanília nagykereskedő cég jelentése szerint, az árcsökkenés még nagyobb lett volna, ha nem jön a koronavírus. A karantén miatt ugyanis elkezdtek főzni az emberek, ami nagyobb vanília fogyasztást eredményezett, a házi vaníliafelhasználás pedig a világ kereskedelmi mennyiségének a négyötödét teszi ki. A fennmaradó 20 százalékot az éttermek és élelmiszer-szolgáltató cégek vásárolják meg – ezt a szektort viszont átmenetileg megsemmisítette a járvány.
Mit csináljunk 10-20 szál vaníliával?
Természetesen, minél nagyobb mennyiséget rendelünk, annál olcsóbb egy szál és annál jobban szétterül a szállítási költség. Éppen ezért érdemes összefogni a családdal, testvérrel, anyóssal, barátnőkkel és szomszédasszonyokkal és közösen vásárolni.
Azért, valljuk be legalább magunknak, 10 szál vanília egyáltalán nem olyan nagy mennyiség, hogy ne tudnánk vele mit kezdeni. Készíthetünk belőle vaníliakivonatot: felhasítjuk a vaníliarudakat, beledugjuk egy üvegbe és felöntjük vodkával. Időnként megrázogatjuk, és három hét múlva kész a sötétbarna, érett vaníliakivonat, amit adagolhatunk mindenféle sütibe, levesbe, édességbe. A megfelelő arány 10 szál vaníliához 5 deciliter vodka, de végül is ez mindegy, mert utána, ha elfogyott a vaníliakivonat, újratölthetjük az üveget jó párszor, ennek megfelelően az arányokat már nem is kell olyan szigorúan venni.
Aztán, készíthetünk a vaníliából vaníliás porcukrot. Ehhez nem is kell egész vaníliarudat használni, elég a kikapart hüvely is, ha a magokat már belefőztük például egy jó madártejbe. Ebben az esetben a kikapart hüvelyt összedaráljuk a cukorral, majd jól záródó üvegbe tesszük és máris konzerváltuk a vaníliaízt, könnyen felhasználható formában. Egy teljes szál vanília nagyjából fél kiló cukrot ízesít át, ha kikapartuk a magját, akkor valamivel kevesebbet.
Vagy egyszerűen, nagy lazán belesütjük a sütibe egy egész vanília magját, mint a régi szép időkben.
Most aztán kezdődhet a vaníliás süti sütés
- Isteni vaníliás kosárka réteslapból
- A madártejhez három dolog kell, a negyedik a vanília
- Pastel de Belém – vaníliás portugál süti egyszerűen