A legfinomabb almás süti egyszerre édes és fűszeres, közben pedig szétomlik a szádban. A nagyobb darab almákra élmény ráharapni, a diókat pedig öröm megtalálni és elropogtatni a sütiben. A most következő almás sütemény olyan, amire a család és a barátok azt fogják mondani, hogy ilyen finomat még nem ettek.
Amellett pedig, hogy finom, ráadásul még rendkívül egyszerű megsütni is, a meglepő fordulat benne pedig az, hogy jó sok szerecsendió és só kell hozzá, hogy tökéletes legyen. Mutatjuk, hogyan készül a világbajnok almás sütemény.
A legfinomabb almás süti
Időráfordítás
Elkészítés: 15 perc
Sütés: 1 óra 15 perc
Hozzávalók:
- 3 bögre liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál szerecsendió
- ½ tesákanál só
- 1,5 bögre olaj
- 1,5 bögre barnacukor
- 3 tojás
- 3 nagy alma
- 2 teáskanál vaníliaaroma
- 1 bögre dió
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra. Egy sütőformát – például a kuglófforma remek hozzá – kivajazunk, belisztezünk és félrerakjuk. Összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, fahéjat, szerecsendiót és sót, egy másik tálban pedig habverővel eldolgozzuk az olajat a cukorral, vaníliával és tojással. Összeöntjük a két keveréket és simára kavarjuk.
Tipp:
Az igazán profik egyenként adagolják a keverékhez a tojásokat, és csak akkor ütik bele a következőt, ha már az előző teljesen elkeveredett.
Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, feldaraboljuk, a diókat összetörjük kis darabokra, majd beleforgatjuk a tésztába. A sütőformába tesszük és 1 óra 15 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e teljesen. Miután kivettük, 20 percig még a formában hagyjuk hűlni, hogy ne essen szét az almás süti, miközben kivesszük belőle.
Így még finomabb!
Amíg hűl a süti, rakjunk össze mázat hozzá. A hozzávalók: 3 evőkanál vaj, 3 evőkanál barnacukor, 3 evőkanál porcukor, 3 evőkanál tejszín, ½ teáskanál vanília. Mindent összeöntünk, felfőzzük, majd a még meleg sütire folyatjuk és hagyjuk együtt kihűlni.
Nézd meg, milyen almából érdemes sütit sütni!
Különleges illatával a Jonagold levesz a lábadról, a sütinek pedig olyan extra, fűszeres zamatot ad, hogy többé már nem is akarsz másfajta almából sütni (Kép: Getty Images)
A Golden sárgászöld színű, enyhe rózsaszínes beütéssel. Édeskés íze miatt tökéletes választás almás süteményekhez (Kép: Getty Images)
Az Idared az almák királynője a kellemesen savanykás, édeskés ízvilággal. Szinte bármilyen ételhez felhasználható: sütibe, szószokhoz, salátákba is tegyél belőle! (Kép: Getty Images)
Még több süti almából:
- Az 5 legfinomabb almás süti
- Mesés almás pite sok-sok töltelékkel, ahogy a nagymamák készítik
- Szeptember kedvencei, az isteni almás sütik