Nemcsak friss péksüteményből készülhet ínycsiklandó uzsonna

Belső Olga | 2020. Szeptember 26.
A friss péksütemény mennyiségét mindig nehéz belőni, de akkor sincs baj, ha elfogyott, mert anélkül is remekbe szabott uzsonnákat csomagolhatunk a gyereknek.

A tízóraitéma minden szeptemberben fellángol, ami egyáltalán nem csoda, főleg, ha belegondolunk, hogy a szülők életének ez egy olyan szegmense, amely a legkevesebb sikerélménnyel kecsegtet, mégis muszáj cselekedni. A meglehetősen gyenge sikerráta és az érintetlenül hazahozott uzsonnák ellenére azonban ösztönös késztetésünk van minden reggel finom falatokat csomagolni a gyerekeknek, a kis dobozba a szívünk-lelkünk mellé szendvicset és a gyümölcsöt is odatenni, sőt, időnként odavarázsolni, mert hopp, nézd már, üres a kenyértartó, hogy lehet ez?

Na mindegy, kitalálunk valamit, rögtönzünk, mert a szülők reggel fél hétkor is elképesztően kreatívak.  Vagy jól felkészülünk olyan, hosszan eltartható ételekkel, amik alkalomadtán simán uzsonnává alakíthatók egy mozdulattal, mármint azzal az egy mozdulattal, hogy beletesszük az uzsonnásdobozba. Ilyen ételekre hozunk most ötleteket, plusz néhány gyors recept is jön arra az esetre, ha még este észrevesszük, hogy az utolsó morzsáig felfaltuk a készleteket vacsorára.

Alapanyagok, amik mindig kihúznak a pácból

A kenyér / kifli / friss péksütemény megfelelő mennyisége valóban teljességgel és legendásan kiszámíthatatlan, hol ránk szárad, hol elfogy, éppen ezért, jó, ha tartunk otthon hosszan eltartható és bármikor bevethető alternatívákat. Az egyszerűség kedvéért sorolom:

És ha már itt tartunk, jelezném, hogy a legtöbb péksütemény gond nélkül lefagyasztható.

A megfelelő technológia a következő: először papírtörlőbe csomagoljuk, majd nejlonba tesszük, és már mehet is a fagyasztóba. Kiolvasztani pedig szintén papírba csomagolva kell, és így észre sem vesszük majd a minőségén, hogy épp most ébresztettük fel a kiflit hibernációból.

Hogyan használjuk fel uzsonnához?

A tortilla lap a legegyszerűbb megoldás, tulajdonképpen bármivel megtölthetjük, akár a tegnapi pörkölt maradékával is, csak kenjük meg előbb tejföllel és reszeljünk rá sajtot. Feltekerjük, félbe vágjuk, és már kész is. Némi zöldség sem árt mellé vagy bele.

Csirkés tortilla tekercsek

A kétszersült, a puffasztott búza, az extrudált kenyér és a keksz szintén elkészíthető szendvicsnek, de sajnos mindig eltörnek, amikor beleharapunk, úgyhogy jobb megoldás is van: csomagoljunk inkább velük valami mártogatóst. A legegyszerűbb megoldás szintén a tejföl, mivel azt azért szinte mindenki tart otthon, csak keverjünk bele valamit, ha más nincs, hát fűszereket. Adhatunk melléjük bármilyen szendvicskrémet vagy joghurtot is, darabolt sajtot, répát, almát, vagy más gyümölcsöt, ami éppen van otthon. Esetleg zöldségpürét.

Zöldségpüré

Ebben a mártogatósban az a jó, hogy tulajdonképpen bármilyen zöldségből elkészíthető, amit szeretnek a gyerekek. Sőt, akkor járunk a legjobban, ha a tegnapi levesben főtt zöldségeket lényegítjük át pürévé, mert akkor csak össze kell turmixolni a vajjal, és kész.

Hozzávalók

Elkészítés

Zöldségpürék (Fotó: Serge Manceau / Mood4Food)

Állandó megmentőink, a leveles tészta és a zabpehely

A friss, tekercsben kapható leveles tészta uzsonnahelyzetben is minden háziasszony jó barátja, még akkor is kihúz a pácból, ha reggel szakadt ránk a tény: nincs otthon semmi más. Egyszerűen kitekerjük, megkenjük nutellával vagy sajtot, esetleg kakaót szórunk rá (előtte megvajazzuk, hogy tapadjon), visszatekerjük, felvágjuk, betoljuk a sütőbe, és mire a gyerekek kikászálódnak az ágyból és felhúzzák a zoknijukat, már kész is a tízóraijuk. A felesleget készen, kisütve is lefagyaszthatjuk és szükség szerint bármikor előkaphatjuk, nagyszünetre szerencsésen ki is olvad.

Ha viszont csak fagyasztott leveles tészta van otthon, akkor előbb kíméletesen, mikróban ki kell olvasztani, visszafagyasztani pedig már nem szabad, de sebaj, úgyis elfogy.

Zabpehelyből némi vízzel vagy tejjel, mézzel, fahéjjal, mogyoróval és aszalt gyümölccsel (de ez már a full-extrás változat) szintén percek alatt főzhetünk uzsonnára zabkását, ami mellé már csak egy kiskanalat kell adnunk.

Ha müzlit csomagolnánk joghurttal, a legegyszerűbb megoldás, ha külön, nagyobb pohárba csomagoljuk a joghurtot, és külön az aszalt gyümölcsöt meg a müzlit, így nem keverednek össze idő előtt a hozzávalók és nem szottyosodik meg a gabona.

Villámgyors receptek tízóraihoz

A tízórai dráma általában nem reggel bontakozik ki, hanem már a konyha esti, vacsora utáni összepakolásakor is jól látható, hogy baj lesz, ha nem cselekszünk azonnal. Oké, bizonyos kor fölött a kézbe nyomott ötszázas is megoldás, ám a kisebbeknek nem igazán. Jöjjön ezért néhány pikkpakk recept, amit még a zuhanyzás és az ágyba bújás között simán meg tudunk valósítani.

Kakaós csiga

Legegyszerűbb, ha van otthon leveles tészta, de anélkül is gyorsan el lehet készíteni

Kakaós csiga (Fotó: Profimedia)

Hozzávalók

A töltelékhez

Elkészítés

  1. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokosra. A tejet meglangyosítjuk, a felében elkeverjük az élesztőt. Közben kimérjük a többi hozzávalót egy tálba, majd az élesztős tejjel együtt összegyúrjuk.
  2. Kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük olvasztott vajjal, rászórjuk a kakaót, feltekerjük és 2 cm széles csigákra vágjuk.
  3. Egymástól tisztes távolságra sütőlapra helyezzük és betoljuk a sütőbe. Félúton tejjel megkenjük a tetejét, nagyjából 20 perc alatt sül meg.

Sajtos muffin

Sajtos muffin (Fotó: AFP)

Hozzávalók

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A hozzávalókat egy kancsóban összekeverjük, muffinformába töltjük és kisütjük. A tetejére szórhatunk magokat is a sütés előtt.

Tejföllel vagy kakaóval nagyon finom, a maradékot pedig le lehet fagyasztani. Mármint ha van olyan, hogy maradék.

Kenyér

A kenyér sosem gyors menet, de az egész nap készülő kovászos kenyéren megedződött háziasszonyoknak ez a változat nevetségesen egyszerű lesz.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kb. 1 dl langyos vízbe belekeverünk egy kanál lisztet és az instant élesztőt. Ha van dagasztógépünk, akkor meg vagyunk mentve: a tálba kimérjük a lisztet, beletesszük a sót, majd beleöntjük az élesztős vizet és elkezdjük dagasztani, közben annyi langyos vizet öntünk még hozzá, hogy összeálljon a tészta és ne legyen nagyon kemény.
  2. Ha van kenyérformánk, akkor kivajazzuk, beletesszük a tésztát, ejtünk rajta pár vágást, letakarjuk, hagyjuk megkelni. Ha nincs, akkor ugyanezt egy sütőpapírral kibélelt tepsin csináljuk. Egy óra múlva betoljuk a 220 fokos sütőbe és nagyjából 45 perc alatt készre sütjük.
  3. Kiborítjuk a formából és fejjel lefelé hagyjuk kihűlni.

Kenyérlángos

Ezt a receptet meg azért szeretjük, mert ráérő időnkben megsüthetjük, majd uzsonna méretűre vághatjuk, egyenként lefagyaszthatjuk, és alkalomadtán előkaphatjuk.

Kenyérlángos (Fotó: Porubszki-Maklári Anita)

Hozzávalók

A tetejére

Elkészítés

  1. Először főzzük meg a krumplit, ha akarod, héjában, ha akarod, pucold meg előbb és vágd kockára, lényegében mindegy. A főtt krumplit törjük össze.
  2. Közben a langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt.
  3. Mérjük ki egy tálba a többi hozzávalót és gyúrjuk, dagasszuk jól össze a krumplival és a felfuttatott élesztővel együtt. Ha nagyon ragacsos a tészta, tegyünk hozzá még lisztet, ha nem elég lágy, tejet öntsünk hozzá. Ha megvan, takarjuk le egy konyharuhával és kelesszük meg.
  4. Nagyjából egy óra múlva béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, nyújtsuk rá a tésztát, majd kenjük meg tejföllel, szórjuk rá a szalonnát és a csíkokra vágott hagymát. Toljuk be a 180 fokos sütőbe, félúton szórjuk rá a sajtot is, majd toljuk vissza és süssük készre.

Neked is van szuperkönnyű és gyors csodarecepted uzsonnára?

Van még pár tippünk az uzsonnához

Exit mobile version