Ezek most a legmenőbb ételek édesburgonyából

Belső Olga | 2020. Szeptember 28.
Fűszeres, sütőben sült hasábok, töltött édesburgonya és egy édesség, a tetején karamellizált mályvacukorral.

Az édesburgonya, vagy más néven batáta csak néhány éve hódít Magyarországon, ez a viszonylag rövid idő azonban éppen elég volt arra, hogy itthon is meghonosodjon, és nem ok nélkül. Mondjuk, olcsóbb ettől sem lett, a helyben termelt és szezonban vásárolt batáta ára is 800 forint körül van kilónként, cserébe viszont finom, egészséges és változatosan elkészíthető.

Ezt a változatosságot úgy kell érteni, hogy az édesburgonya nagyjából mindenre jó, amire a krumpli, ami szintén a sokoldalúság szinonimája, ám a batáta még annál is jobb, mert saját jogon is van íze, méghozzá – szürpríz – édes, tehát különböző édességeknek is remek alapanyaga lehet.

Ez az íz pedig leginkább a sütőtökére emlékeztet, ami a kezdő és gyanútlan batátavásárlókat arra csábítja, hogy úgy használják, mint a sütőtököt. Ez azonban téves út és viszonylag kevés értelme is van, mivel ha sütőtököt akarunk enni, akkor jobb, ha sütőtököt veszünk, pont harmadannyiért. Az édesburgonya viszont ötvözi a krumpli és a sütőtök előnyeit: nem fő szét, a keményítőtartalma megfelelő állagot biztosít, nincs leve, viszont édes. Mondjuk a glikémiás indexe a sütőtökére jobban hasonlít, főleg akkor szökik az egekbe, ha sütjük és nem főzzük, de ezt beszélje meg mindenki a dietetikusával.

Az édesburgonya-krémelvesen, és a sütőben, más zöldségekkel együtt megsütött batátán már rég túl vagyunk, és habár ezek is finomak, azért van új a nap alatt. Ezek közül is idén a legmenőbb a tepsis édesburgonya, ami egy fűszeres édesség, a tetején sült mályvacukorral, az édesburgonya kumpir, ami pofon egyszerű, viszont egy teljes étkezést ad ki, és álljon itt egy örökzöld klasszikus is, a fűszeres sült édesburgonya.

Mályvacukros édesbugonyapüré

Nem egy bonyolult édesség, sőt, még annál is egyszerűbb, de olyan csodálatosan buján meredezik a tetején a karamellizált mályvacukor, hogy senki sem tud ellenállni neki.

Nyolcmillió kalória, de hát értsétek meg, itt az ősz és a hideg, most erre van szükség (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A batátát meghámozzuk, feldaraboljuk és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni, természetesen fedő alatt. Kb. negyedóra kell neki, addig meg is puhul.
  2. Felmelegítjük a sütőt 180 fokosra. Az édesburgonyát leszűrjük, hozzáadjuk a vajat vagy margarint és krumplinyomóval összetörjük. Belekeverjük a cukrot, a narancslevet és a fahéjat is, majd egy kivajazott-zsemlemorzsázott tálba terítjük.
  3. A tetejére rászórjuk a mályvacukrot, hogy mindenhová jusson, majd betoljuk a sütőbe 25-30 percre. Akkor jó, amikor a mályvacukor a tetején gusztusos aranybarnává változik.

Édesburgonya kumpir

A kumpir egy török eredetű street food, aminek a lényege, hogy egészben sült krumplit – vagy esetünkben batátát – töltenek meg mindenféle földi jóval. Ennek megfelelően legalább annyira variálható, mint a pizza, sőt azt teszünk rá, amit akarunk, vagy ami éppen van a hűtőben, akár a tegnapi bolognai szósz maradékát is. Azért egy mintareceptet mégiscsak adunk, a miheztartás végett.

Törökül kumpir. Bármit beletehetünk, ami a hűtőben van (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A batátákat megmossuk, megtöröljük, mindegyiket egy-egy darab alufóliára tesszük, majd bekenjük olívaolajjal, megsózzuk, villával megszurkáljuk és becsomagoljuk az alufóliába. Beküldjük a 180 fokos sütőbe 40-50 percre.
  2. Ha kuszkusszal készítjük, akkor a kuszkuszt egy tálba tesszük és leöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel, sózzuk, lefedjük és hagyjuk, hogy felszívja a vizet. A többi belevalót is előkészítjük, megtisztítjuk, apróra vágjuk.
  3. Elkészítjük a joghurtos öntetet: a joghurtba belekeverjük a zúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk.
  4. Amikor megsült a batáta, kibontjuk az alufóliából, kicsit várunk, hogy meg ne égessük magunkat. Hosszában végig metsszük a közepéig, alul maradjon egyben. Szétnyitjuk, majd egy villával, kaparó mozdulatokkal fellazítjuk az édesburgonyát. Sózzuk, beletesszük, amit bele szántunk. A tetejére fűszeres joghurtot kanalazunk és már fogyaszthatjuk is.

Édes-fűszeres édesburgonya hasáb

A bő, forró olajban sütés helyett készítsük most a sütőben! Egészségesebb is lesz, és egy csomó kalóriát megspórolunk.

Fűszeresen a legfinomabb. (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Hámozzuk meg az édesburgonyát és vágjuk vékony hasábokra. Szárítsuk meg egy konyharuhával, majd tegyük egy zacskóba, tegyük hozzá a keményítőt, fogjuk be a zacskó száját és rázzuk jól össze, hogy a keményítő mindenhol bevonja az édesburgonyát.
  2. Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokosra.
  3. Egy kis tálban keverjük össze a fűszereket és szintén szórjuk a zacskóba, rázzuk össze azzal is.
  4. Terítsünk egy sütőlemezre sütőpapírt, tegyük rá a fűszeres édesburgonyát, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Spricceljük meg olívaolajjal, (akár össze is keverhetjük a kezünkkel még egyszer, csak akkor ismét rendezzük el a tepsin), majd toljuk be a sütőbe.
  5. Elvileg 15 perc alatt készre sül, addig készítsünk hozzá valami mártogatóst!

Receptek édesburgonyára

Exit mobile version