3 főétel krumpliból, amit még nem próbáltál

nlc | 2020. Szeptember 29.
A krumpli könnyen hozzáférhető és kifejezetten ősszel, télen remek táplálék, használd minél kreatívabban!

Nem kell leragadni a paprikás krumplinál, el lehet rugaszkodni a hagyományos magyar konyhától és kicsit kreatívabban állni a krumplihoz. Bár most a fogyókúrák világában élünk, ami miatt mostoha sorsa lett a krumplinak, valójában jót tesz az egészségünknek, ha az étrendünkben tartjuk.

A krumpli jótékony hatásai

A banán él a köztudatban, mint fő káliumforrás, pedig a krumpliban kétszer annyi kálium található. Mellette pedig sok fehérjét, rostot, vasat, magnéziumot, mangánt és C-vitamint is tartalmaz. Ráadásul B6-vitamin tartalmának köszönhetően természetes nyugtatószer.

Rakott krumpli zöldségesen

A nálunk jól ismert rakott krumplit elkészítheted egy fokkal egészségesebb változatban is, a következő variáció például tele van zöldségekkel.

Hozzávalók:

Ezt a rakott krumplit felturbózhatjuk a kedvenc zöldségeinkkel (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Amíg melegszik, addig egymásra rétegezzük a feldarabolt zöldségeket, kolbászt egy magas falú sütőedényben, meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk az apróra vágott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, nyakon öntjük a darabolt paradicsommal és mehet a sütőbe egy órára.

Tudtad?

A krumpli poliszacharidokat, azaz nagy molekulájú szénhidrátokat tartalmaz, melyek akár még segíthetik is a fogyást.

Sajtos krumplitorta

Ki mondta, hogy a tortaformát nem lehet főétel készítésére is használni? Itt a remek példa: süssünk krumplitortát!

Hozzávalók:

Krumplis és tejszínes, úgyhogy csak finom lehet (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

Előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Vékonyan felszeleteljük hosszában a krumplit, és a harmadát egy 33 centis tortaforma – vagy sütőbe rakható serpenyő – aljában körben elrendezzük. A reszelt cheddar sajt, füstölt sajt és a sonka harmadát rászórjuk. Jöhet a következő réteg krumpli rá, majd megismételjük a rétegeket, úgy, hogy a tetejére jusson a kétféle sajtból. Letakarjuk alufóliával, és így toljuk be a sütőbe 40 percre. Az idő lejártával feltekerjük a sütőt 200 fokra, kivesszük a félig kész tortaformát és nyakon öntjük a tejszín, parmezán, só, bors, liszt és fokhagyma keverékével. Tovább sütjük 10-15 percig az alufólia nélkül, és már tálalhatjuk is.

Tipp

A teljes ízélmény érdekében tálald friss petrezselyemmel megszórva.

Vegetáriánus krumplicurry

Hozzávalók:

A curry az egyik legjobb dolog, ami krumplival történhet (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Egy nagy serpenyőt felhevítünk közepes lángon az olajjal, beledobjuk a darabolt hagymát, és üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket, két percig pirítjuk együtt a hagymával, majd mehet hozzá a felkockázott krumpli és a lecsepegtetett csicseriborsó. Alapos keverés után máris beleöntjük a kókusztejet, zöldségalaplét, citromlét, felvesszük a lángot alatta, megvárjuk, míg felforr, majd közepes lángon főzzük további 15-20 percig. Akkor van kész, ha a krumplit könnyedén össze tudjuk nyomni egy villával. Főtt rizzsel vagy naan kenyérrel tálaljuk, a tetejére friss koriandert szórunk.

Forrás: Rakott krumpli zöldségesen; Sajtos krumplitorta; Vegetáriánus krumplicurry

Még több egytálétel:

Exit mobile version