Azt írja az MTI, hogy mesterséges intelligencia segített megalkotni a receptjét egy új, citrusos IPA sörnek, a sör pedig a Deeper néven fut. „Nagyon izgalmas és gyümölcsös” – jellemezte az új főzetet Adrian Minnig, az MNBrew kisüzemi főzde szakértője. A főzde a Luzerni Alkalmazott Tudományi és Művészeti Egyetem kutatóival és a Jaywalker Digital szoftvercéggel együttműködve készítette el az első mesterséges intelligencia közreműködésével főzött sört.
A folyamat első lépéseként egy ember vagy a mesterséges intelligencia kiválaszt egy sörfajtát, például az IPA-t, vagy mondjuk a búzasört, a digitális segítő ezután átfésül egy 157 ezer nemzetközi sörreceptet tartalmazó adatbázist, minták után kutat a receptekben, majd javaslatokat tesz új sörreceptekre, egyebek között a maláta arányának és a komló főzési idejének megadásával.
A sörfőzők most kiálthatnak, hogy jaj, a gép elveszi az állásukat, de a résztvevők azt gondolják, hogy nem áll szándékukban az algoritmusukkal kiszorítani az embereket a sörfőzésből, épp ellenkezőleg: a projektből azt a tanulságot vonták le, hogy a legjobb eredmény ember és gép együttműködésével érhető el.
Innék egy korsóval:
- Megmérték, mennyi sört dönt magába élete során az átlagos angol
- Hivatalosan is itt a világvége: piacra dobták a kutyáknak szánt sört