Marlenka, az örmény hatlapos

Belső Olga | 2020. Október 04.
Marlenkát sütni tiszta izgalom, leszámítva persze a lapok kinyújtását, ráadásul sokkal olcsóbb is, ha nem készen vesszük.

– Mi az a sok lapból álló süti, amit a török éttermekben lehet kapni, nagyon édes, dió van a tetején és elképesztően finom?

– A baklava.

– Nem az, a másik.

– Ja, az a marlenka.

Na tessék, még ez is, most már a törökök is képben vannak, pedig már ez az örmény vonal is teljesen összezavarta azokat, akik abban a hitben éltek, hogy a marlenka cseh süti. Hát, hogy a viharba’ ne lenne cseh, amikor minden cseh sörözőben, étteremben és cukrászdában kapható, ott figyel rögtön a perec mellett?

Akkor tisztítsuk a képet, a törököket felejtsük is el gyorsan, marad az örmény-cseh vonal, ami ebben a globalizált világban már nem is olyan furcsa. A marlenkát az örmény Geyorg Avetisjan kezdte el készíteni 1995-ben, miután családjával letelepedett Csehországban, és látta, hogy ez jó, legalábbis üzletileg bejön. Nem csoda, tényleg finom sütiről van szó, izgalmas, karamellás bukéval, amit a pörkölt dió íze remekül kiegészít. Elvileg a méz ízének is érződnie kellene benne, de őszintén szólva ennyi cukor mellett az már oly’ mindegy.

Készül a marlenka a cseh Miko gyárban (Fotó: MICHAL CIZEK / AFP)

Avetisjan sütije tehát hamar népszerű lett új, választott hazájában. A termék már megvolt, a vállalkozókedv szintén, ennek a kombinációjából pedig létre jött a cég, amely most már nagy mennyiségben tudja gyártani a Marlenkát, sőt, számos országban jelen van, ezért dobozos kiszerelésben, már a szupermarketekben is bármikor meg lehet vásárolni.

Na de hát, egy sütit megvenni egyáltalán nem kihívás, megsütni viszont igen, különben is, mi mást is csinálnánk ezeken az egyre hosszabbra nyúló, hűvös, őszi estéken, mint hogy sütünk? A marlenkával aztán tényleg el lehet tölteni az időt, és akkor most szépen fogalmaztam meg azt, hogy rá fog menni legalább fél nap, de megéri.

Cserébe viszont remekül szórakozunk közben, mert olyan kémiai viharokat fogunk látni a fazékban, amire egyáltalán nem számítottunk.

A marlenka (amit Avetisjan a családtagjairól nevezett el), messze nem úgy készül, hogy összegyúrunk valami unalmas tésztát, aztán sütjük, sütjük, míg el nem múlik a fiatalságunk, végül megkenjük valami mérsékelten izgalma krémmel, dehogy is! A marlenkának már a tésztáját is buli elkészíteni, úgy bugyog, mintha törökmézet csinálnánk (na, tessék, csak visszasompolyogtak a törökök) és a színe változása is egészen furcsa, az állagáról nem is beszélve. Egyébként pont úgy kezdődik, mintha mézeskalácsot sütnénk, a tésztájának a színe és az állaga is arra hasonlít, azzal a különbséggel, hogy ezt nem a fűszer, hanem a karamell festi barnára.

Mondjuk a jó világ eddig tartott, mert kinyújtani már egyáltalán nem egy leányálom mind a hat lapot, én például rá is untam félúton, úgyhogy csak fél tepsi marlenkánk lett, ami el is fogyott, mire kettőt pislogtam, viszont van egy másik fél adag tésztám a mélyhűtőben, jól jön az még egyszer.

A bolti árával ellentétben egyébként, a marlenka, otthon elkészítve egyáltalán nem olyan drága sütemény, talán a legdrágább tétel a tetejére szórt dió, a vaj, meg a krémbe kevert sűrített tej, mézből viszont olyan kevés kell bele, hogy alig érződik a költségvetésen. Mindent egybevetve, otthon nagyjából feleannyiért tudjuk elkészíteni, mintha megvásárolnánk, úgyhogy elő a fakanalat!

Így készül otthon a marlenka

Bonyolultnak nem mondanám, inkább időigényes

Hozzávalók

A krémhez

A tetejére

Elkészítés

A tészta lapjának a színeváltozása

Marlenka tészták

Marlenka összeállítva

Innentől kezdve mi vagyunk az élet császárai, felszeleteljük a sütit és büszke, ugyanakkor mégis szerény arccal megkínáljuk vele a szeretteinket, majd megígérjük, hogy igen, ilyet máskor is sütünk. Ha majd egyszer sok időnk lesz, esetleg.

Főzzünk elé egy nagy levest, és kész is az ebéd

Exit mobile version