Gasztro

Ebéd fél óra alatt: illatos mentás lencseleves

Ne tévesszen meg a szerénysége, mert valójában egy gasztronómiai főnyeremény: nagyjából tíz percet kell dolgozni vele, viszont abbahagyhatatlanul finom, ráadásul egészséges is.

Lencsét sokan csak újév napján szoktak enni, azt is leginkább az anyagi helyzetük jobbra fordulása érdekében, babonából, nem pedig azért, mert valóban kívánják. Pedig a lencse egyébként egy finom étel, mármint nyilván akkor, ha jól van elkészítve, de hát így van ez mindennel, a marhafelsáltól a mazsoláig.

Na, tessék, már helyben is vagyunk, pedig csak egy kicsit később akartam ráfordulni a receptre, így viszont elárultam magam: a mazsola és a lencse simán megférnek egy tálban, sőt kimondottan jó barátok, legalábbis a tapasztalatom szerint mindenki nagyon örül, amikor rábukkan egy-egy dagira hízott, édes kis mazsolaszemre a lencselevesében.

Menta, citromhéj, paradicsom

Természetesen nem a hagyományos, magyaros lencselevesről lesz most szó, hanem egy sokkal kifinomultabb ízvilágról, ami leginkább az arab ételekéhez hasonlít, de nyugalom, a legkülönlegesebb hozzávalója a római kömény, ami az élelmiszerdiszkontok állandó kínálatához tartozik ma már, és azt kell hogy mondjam, hogy szerencsére, mert elképesztően finom ételeket lehet vele készíteni. Például lencsét.

Ebben a nagyon-nagyon kiadós levesben emellett még

csupa olyan illatos fűszerek szerepelnek, amiket a legtöbbször édes ételekben szoktunk használni, és ez adja az egésznek a bukéját.

Mentalevél, citromhéj és paradicsompüré jön még bele, na meg a már említett mazsola. 

Egyébként a lencse szerintem egy félreértésnek köszönheti a viszonylagos népszerűtlenségét: mivel hüvelyes, mint a bab, ezért nyilván sokáig kell főzni, konzervben meg nem lehet kapni. Nos, nem, mert a lencse valójában nagyjából 20 perc alatt fő meg a száraz állapotától számolva, innen nézve meg a lencsekonzerv olyan lenne, mintha főtt rizst lehetne kapni pléhdobozban.

Átválogatni viszont mindenképpen tanácsos a lencsét

– tapasztaltam meg fiatal háziasszony koromban, amikor az egyik barátnőm szó szerint majdnem otthagyta a fogát, mivel egy kavicsra harapott az újévi lencsefőzelékben. A Budapesten tanuló, palesztin orvostanhallgató barátja pedig mélyen a szemembe nézett, és olyan hangsúllyal mondta, hogy az anyukája át szokta válogatni a lencsét, mintha a sós vízzel gargarizálás torokgyulladásra gyakorolt jótékony hatásáról akarna meggyőzni épp. Lemértem: öt perc alatt válogattam át fél kiló lencsét, a fogorvos ennél sokkal tovább tart. 

Illatos lencseleves

Mentás lencseleves (A szerző fotója)

Hozzávalók

  • 50 dkg száraz lencse
  • víz
  • 1 bio leveskocka
  • 3 tk. só
  • 1 dl passzírozott paradicsom (a többit jégkocka tartóba töltöm és lefagyasztom későbbi felhasználásra)
  • 10 friss mentalevél (vagy 1 tk. szárított)
  • 1 citrom héja lereszelve
  • 1 tk. római kömény
  • 1 marék mazsola
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. olaj
  • 1 ek. liszt

Elkészítés

  1. A lencsét átválogatjuk, nehogy kavics vagy más, oda nem való dolog legyen benne. Megmossuk, majd feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi, meg még két ujjnyiban. Sózzuk, beletesszük a bio (nátrium-glutamát és egyéb furcsa hozzávaló nélkül készült) leveskockát és a passzírozott paradicsomot.
  2. Tíz percig lefedve főzzük, majd hozzáadjuk az apróra vágott mentalevelet, a mazsolát, a citromhéjat (legyen friss, a szárított nem finom), a római köményt és a fokhagymagerezdeket apróra vágva vagy zúzva. Addig főzzük, amíg meg nem puhul a lencse.
  3. Ekkor az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük hideg vízzel és beletöltjük a levesbe. Egyet rottyan, és kész is.
  4. Barna kenyérrel fogyasztva szinte teljes értékű fehérjét nyerhetünk belőle, úgyhogy aznap is gyengéden megsimogattuk a Földet, már ami a létezésünk karbonlábnyomát illeti, mégis jót ettünk. Igazi win-win szituáció.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top