Ha kínai ételről beszélünk, akkor a kedvencek között ott van a mézes szezámmagos bundás csirke. Ropogós kívül, omlós belül, fűszeres, de közben édes – az ízek egész kavalkádja vár a tányéron, ha ezt rendeled a kínai étteremben. Az pedig már csak hab a tortán, hogy lehet mellé enni a jó kis ragadós kínai rizst, hogy teljes legyen az élmény.
Az a jó hírünk van, hogy nem muszáj étterembe menni mostantól, ha te is erre a mézes szezámmagos csirkére vágynál, mert elhoztuk a receptet, amivel elkészítheted otthon. Igaz, hogy kell hozzá pár szokatlan hozzávaló, de megéri beszerezni és tartani otthon a kamrában az összetevőket, hogy bármikor, amikor csak kedved szottyan, el tudd készíteni ezt az isteni kínai ételt.
Hogyan készül a mézes szezámmagos kínai csirke?
Hozzávalók:
- 2 db nagy csirkemell
- 1 bögre kukoricaliszt elkeverve 1 teáskanál sóval
- olaj a sütéshez
A páchoz:
- 2 db tojásfehérje
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál rizsbor (helyettesíthető sherryvel)
A szószhoz:
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál gyömbér
- ¼ bögre csirke alaplé
- ¼ bögre szójaszósz
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- ¼ evőkanál méz
- 2 evőkanál nádcukor
- 1,5 evőkanál szezámolaj
- 2 teáskanál rizsecet
- szezámmag
Tipp
A mézet helyettesítheted nádcukorral, vagy ha diétázol, akkor édesítőszer is mehet bele. Még egészségesebbé teheted az ételt, ha a kukoricaliszt helyett teljes kiőrlésű tönkölylisztet használsz.
Elkészítése:
Elsőnek a páccal kezdünk: összekeverjük a tojásfehérjéket, a szójaszószt és a rizsbort egy villával, majd nyakon öntjük vele a falatnyi darabokra vágott csirkemellet. Félretesszük, amíg a szószt elkészítjük, hadd ázzon benne. A szószhoz a fokhagyma, gyömbér és szezámolaj kivételével mindent egybeöntünk, és addig keverjük, amíg feloldódik a méz, cukor és a kukoricaliszt is. A fokhagymát apróra felvágjuk és közepes lángon megpirítjuk a gyömbérrel együtt. Ráöntjük a kikevert mézes szószt, forraljuk egy percig, majd lehúzzuk a tűzről.
Felteszünk egy kevés olajat a sütéshez egy serpenyőben melegedni. A bepácolt csirkemelldarabokat megforgatjuk a sóval elkevert kukoricalisztben, majd a forró olajban kisütjük. Miután megsült a csirke, beletesszük a szószba, megkeverjük benne a húsdarabokat, hogy mindenhol ragadjon rá szósz, majd rögtön tálaljuk a főtt rizzsel, de előtte alaposan megszórjuk szezámmaggal, mert úgy lesz az igazi a kínai csirke.
Via; Kiemelt kép: Pexels
Mutatunk különleges desszerteket:
- Legyen a desszert pikáns grillezett gyümölcs!
- Eddig kidobtad a megbarnult banánt? Akkor most figyelj!
- 25 ellenállhatatlan desszert a nagyvilágból