A só talán a leggyakrabban használt fűszerünk, azonban a túlzásba vitt fogyasztása akár súlyos egészségügyi problémákat, például magasvérnyomás-betegséget okozhat. Elmondjuk, milyen egészségesebb ízesítőkkel válthatod ki az ételeidben.
Fokhagyma
A fokhagyma a nátriumtartalom növelése nélkül képes fokozni az ízeket. Használhatod só helyett paradicsomszószokban, pácokban vagy levesekben, ahol kiválóan passzol a sült krumplihoz is. Ráadásul nem csupán, hogy nem árt az egészségnek, de kimondottan használ : kutatások bizonyítják, hogy a fokhagymában található vegyületek erősítik az immunrendszert, csökkenthetik a vérnyomást és jót tesznek az agy egészségének is.
Kapor
A kapor főleg a halakkal, burgonyával vagy uborkával készült fogásokban helyettesítheti a sót. Még meggyőzőbb, ha némi zellert és édesköményt is adsz hozzá.
Balzsamecet
A balzsamecet éles, savanykás ízű, némi édes beütéssel. Kiemeli az ételek természetes ízeit, mindemellett minimalizálja a sóigényt. A legalkalmasabb salátaöntetekhez, levesekhez, pörköltekhez, pácokhoz, húsokhoz és halakhoz.
Gyömbér
A frissen aprított vagy szárított gyömbérrel ízesítheted a burgonyát, de szószokba, pácokba, levesekbe és keverheted. A fogyasztásának egy sor egészségügyi előnye van, többek között immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatású.
Füstölt paprika
A füstölt paprika füstös, fűszeres ízével remekül illik só helyett a sült húsokhoz, de csípős szószok, például salsa készítésekor is bevetheted. A benne található kapszaicin nevű vegyület ráadásul kifejezetten egészséges, segíthet például a rák megelőzésében.
Rozmaring
A rozmaringot friss vagy szárított formában is használhatod a só kiváltására, elsősorban levesekhez, pörköltekhez és sültekhez, valamint sült zöldségekhez, öntetekhez, szószokhoz és kenyerekhez.
Tárkony
Az édesgyökérszerű, kissé kesernyés ízű fűszer a rántottában vagy a csirkés salátákban helyettesítheti megfelelőképpen a sót, de vajas, illetve tejszínes mártásokba keverve is nagyon finom.
Almaecet
Az édes-savanykás almaecet szintén pótolhatja a sót, például salátaöntetekben, zöldségekre csepegtetve vagy sertéshúshoz készülő pácokban. A kutatások szerint a fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet, valamint a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Fahéj
Talán a legmeglepőbb, mégis működőképes alternatíva a sóra a fahéj. Levesekhez, paradicsomszószhoz, szárnyaspácokhoz és sültekhez illik a leginkább, de ha babot vagy lencsét főzöl, akkor is használhatod só helyett.
Még több gasztrotipp:
- 3 hozzávalós ételek rizsből, 10 perc alatt
- Mesék a piacról – Paprika, amit gyógyszerként kellene fogyasztanunk
- Így készül az egészséges amerikai palacsinta