Túl a fahéjon és a szegfűszegen: ezekkel fűszerezheted még a forralt bort – 8 szuper recept

nlc | 2020. November 03.
Unod már a klasszikus fahéj-szegfűszeg-narancs ízesítésű forralt bolt? Akkor próbáld ki ezt a 8 különleges receptet!

Ebben az évben nem elsősorban a karácsonyi vásárokon fogunk forralt borozni, hanem sokkal inkább otthon készítjük majd el az italt. Ez azonban kiváló alkalom arra, hogy az alap fahéj-szegfűszeg-narancs kombináción kívül más ízesítésekkel is kísérletezz. És hogy milyen fűszerek, gyümölcsök és további alkoholos italok kerülhetnek még ezeken felül a forralt borba? Íme néhány tipp! 

Tüzes spanyol

Német stílusban

A svéd glögg

Rózsaszínben

Fűszerezd változatosan!

Fűszeres portugál

Kleopátra elixírje

Merész csípős

Az ókori római 

Bármelyik receptet is választod a fentiek közül, mindig azzal indíts, hogy a boron kívüli hozzávalókat alaposan összekevered. Ahol ezek között folyékony hozzávaló (pálinka, brandy, Cointreau) is akad, érdemes 20-30 percig abban áztatni a fűszereket, hogy az ízek még jobban összeérjenek. 

A forralt bor készítésének aranyszabálya, hogy a bort nem kell valóban felforralni, hiszen akkor oda az alkoholtartalma. Az előzetesen összekevert/áztatott hozzávalókat még hidegen add hozzá a bor nagyjából negyedéhez, majd ezután kezdd el melegíteni. Amint gyöngyözni kezd, öntsd hozzá a maradék bort, majd melegítsd tovább, de legfeljebb csak 60-70 fokra, hogy még a forráspont alatt maradj! Ha már az egész gyöngyözik, el is zárhatod alatta a tüzet, de hagyd még néhány percig állni, majd merheted is a bögrékbe.

Via1 Via2

Még több téli finomság

Exit mobile version