Gasztro

Tárkonyos raguleves, hideg, téli estékre

Felmelegíti a testet és a lelket: ha ilyen jó dolgok vannak a világban, vajon mi bajunk lehet? És még csak nem is hizlal.

Csak sajnálni tudom azokat a nemzeteket, amelyek nem esznek levest, mert ez az egyik legfinomabb és legváltozatosabban elkészíthető fogás. A hideg gyümölcslevestől a magyaros gulyáslevesen át egészen az őszi, laktató krém- és ragulevesekig mindegyiket imádom. Na, nem az üres csontlevest, hanem a gazdagon elkészített, szinte már egytálételnek is tökéletes, minden jóval megpakolt ínyencségeket, mint például a tárkonyos csirkeragulevest.

Tárkonyos raguleves. Táplál, átmelegít, elégedettséggel tölt el (Fotó: iStock)

Nagyon éhes lehetett, aki ezt a fogást kitalálta, mert ebbe aztán tényleg minden földi finomság belekerült, a rengeteg zöldségfélétől kezdve a csirkehúson át egészen a laktató tejszínig, na meg persze a legfontosabb hozzávaló, az illatos, kissé ánizsos aromájú tárkony, ami az egész ételt megkoronázza.

Ugyan nem tartozik a tíz perc alatt összedobható villámfogások közé, de annak köszönhetően, hogy csirkemell van benne, nem is kell órákon át, nyálcsorgatva ácsorogni a konyhában, hogy megpuhuljon végre a hús. Viszont érdemes egy jó nagy fazekat elővenni, mert mire minden alapanyagot belepakolunk a ragulevesünkbe, bizony meg is telik,  ráadásul biztos, hogy mindenki repetázni akar majd. Lássuk, hogyan készül a legfinomabb tárkonyos csirkeraguleves!

Hozzávalók

  • 400 g csirkemellfilé
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 sárgarépa
  • 1 zsenge karalábé
  • 1 fehérrépa
  • 20 dkg zöldborsó
  • 20 dkg gomba
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 ek. olaj
  • szárított tárkony
  • só, bors
  • 1 ek. liszt
  • ½ csokor petrezselyem
  • 1 citrom

Elkészítés

  1. A hagymát apróra vágjuk, az olajon megpirítjuk, és hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellfilét, majd 1-2 perc alatt, kevergetve fehéredésig pirítjuk.
  2. A répát, a karalábét és a fehérrépát megpucoljuk, kockára vágjuk, majd hozzáadjuk a csirkehúshoz, fűszerezzük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és egy kevés tárkonnyal.
  3. Ezután felöntjük az egészet 1,5 liter vízzel, és fedő alatt 10-15 perc alatt roppanósra főzzük a zöldségeket.
  4. Ekkor hozzáadjuk a leveshez a megpucolt, felszeletelt gombát és a zöldborsót, valamint még egy kevés tárkonyt, és tovább főzzük, amíg teljesen meg nem puhulnak a zöldségek.
  5. A főzőtejszínben elkeverjük a lisztet, hozzámerünk 2-3 evőkanállal a levesből, majd fokozatosan a leveshez adjuk. Forralunk rajta egyet, és hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, valamint a citrom felének a levét. A másik felét vágjuk gerezdekre!
  6. Tálaláskor megszórhatjuk a levest egy kevés frissen aprított tárkonnyal vagy petrezselyemmel, és kínáljunk mellé egy gerezd citromot.

Már így, önmagában is rendkívül laktató ez a raguleves, de van, aki friss kenyérrel vagy épp fűszervajas bagettel szereti fogyasztani. Bárhogy is, biztosan felmelegít majd a hideg, téli estéken.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top