Egyél paszternákot krumpli helyett reggelire, ebédre és vacsorára!

Kun Gabi | 2020. November 10.
Szoktál paszternákot enni? Ha eddig nem tetted, itt az ideje felvenni az étlapra, mert amellett, hogy remekül helyettesíthető vele a krumpli, még az egészségedre is jó hatással van.

A paszternák (más néven pasztinák) ősrégi étel, csak mostanában hanyagoljuk méltánytalanul, pedig számos jótékony hatása van a szervezetünkre. A népgyógyászati dokumentumok szerint a paszternáknak gyógyerőt tulajdonítottak, a 19. században egyenesen gyógyszerként volt a köztudatban. Annyira hittek benne, hogy a tuberkulózisban szenvedő betegeknek tejben főtt paszternákot adtak, hogy erősödjön a szervezetük. Egyébként ezt nyugodtan átvehetjük az elődeinktől, és ha valaki étvágytalan vagy erőtlen, akkor adjunk neki tejben főtt paszternákot. De nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában, sőt, Amerikában, Afrikában és Ázsiában is használják a mai napig a paszternákot a konyhában és a gyógyászatban.

Paszternák, te csodás!

 

A paszternákban rengeteg vitamin és ásványi anyag található, többek között magas a B- és C-vitamin tartalma, és kiemelkedően sok benne a kalcium, a vas és a foszfor. Ráadásul fehérje-, rost-, keményítő-, és pektintartalma is számottevő. Görcsoldó és vizelethajtó hatása van. A feldolgozása egyszerű, épp úgy kell kezelni, mint a krumplit. A fiatal paszternákot nem kell meghámozni, elég, ha alaposan megdörzsöljük, miközben megmossuk. A régi paszternák viszont könnyen fás lehet, át kell vizsgálni alaposan a felhasználás előtt. A nyers paszternák egy hétig is eláll a hűtőben.

A paszternákot nem szabad összekeverni a fehérrépával, mert bár hasonló külsejűek, két különböző zöldségről van szó. A paszternák dundibb és sokkal édesebb, hű társa lehet a reggelinek, ebédnek vagy a vacsorának, sőt  a paszternákot még sütibe is tehetjük!

Hasonlít a fehérrépára a paszternák, de két külön zöldség a kettő (Kép: Getty Images)

Bálint gazda is nagy rajongója volt a paszternáknak, a honlapján a termesztésére vonatkozó tanácsait és felhasználási javaslatait is olvashatjuk:

„A pasztináknak csak a gyökere fogyasztható, a levele – bár hasonlít a zellerére – emberi táplálkozásra alkalmatlan, de még takarmánynak se való. Érzékenyebb bőrűek a szedésnél használjanak kesztyűt, mert a levele esetleg bőrgyulladást okozhat.

Íze sajátos, aromás, fűszeres, az ételeket kissé édeskéssé teszi, ezért mértékkel használjuk.

A húslevesnek, bablevesnek viszont kitűnő, sajátos ízt ad. Szép, fehér aszalványt lehet belőle készíteni – szemben a petrezselyemmel, amelynek az aszalványa szürke lesz. A pasztinák fontos adalékanyaga a zakuszka nevű konzervnek, amely Oroszországban kedvelt előétel.”

Paszternákos lepény reggelire

Helyettesíthetjük a krumplit a paszternákkal szinte bármilyen ételben, például ebben a laktató reggeliben, amit leginkább vasárnapra ajánlunk.

Legyen reggelire paszternákos lepény (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítése:

Lereszeljük a paszternákot, hozzáadjuk a lisztet és a kaprot, megsózzuk. Felverjük a tojásokat, majd ráöntjük a paszternákra és alaposan elkeverjük. A spenótot sóval, borssal megpároljuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és a paszternákos masszából lepénykéket sütünk, pont mintha amerikai palacsintát sütnénk. Tálaláskor minden lepény tetejére teszünk egy adag spenótot és egy tükörtojást.

Tipp

A lepényt ezerféle módon ehetjük: halmozhatunk túrót, sajtot, sonkát is a tetejére, sőt, készíthetjük édesen is, ebben az esetben ne tegyünk bele kaprot és só helyett cukrot használjunk.

Vega gnocchi paszternákból

A húslevesbe is remek a paszternák, de ha ebédre olaszos ételt szeretnénk, helyettesíthetjük a krumpli egy részét ezzel a zöldséggel a gnocchiban.

Ebédre vagy vacsorára is jöhet a paszternákos gnocchi (Kép: Unsplash)

Hozzávalók:

Hozzávalók:

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Felkockázzuk a meghámozott paszternákot és a krumplit, majd megpároljuk az olívaolajon az egész fokhagyma gerezdekkel együtt. Amikor már puha a paszternák, lehúzzuk a tűzről, összenyomkodjuk a fokhagymát, megszórjuk a szerecsendióval, liszttel és élesztővel, majd botmixerrel az egészet pürésítjük. Így tésztát kapunk, amit már csak ki kell főzni.

Egy nagy lábosban vizet forralunk. A tésztát lisztezett nyújtódeszkára tesszük, négyfelé vágjuk, és mind a négy részéből 2,5 centiméter vastag, 35 centiméter hosszú tésztakígyót sodrunk. Egy kenőkés segítségével felvágjuk 2 centiméteres darabokra a tésztát, és bedobjuk a lobogó vízbe. Nagyjából 1 percre van szüksége, hogy megfőjön, akkor kell kiszedni, amikor feljön a víz tetejére. Még nem végeztünk, mert egy jó pirítást is kell adnunk a gnocchinak: a serpenyőben egy kevés olívaolajra dobjuk a kifőtt tésztát és aranybarnára pirítjuk mindkét oldalát.

Tálaláshoz:

Szórjuk meg a gnocchit borssal, dobjunk rá kakukkfüvet, pirított diót, és egy kis olívaolajat is elbír tálaláskor. A dió helyett használhatunk pirított mandulát is, ebben az esetben egy kevés citromlevet is locsoljunk a gnocchira.

Narancsos süti paszternákból

Édeskés íze miatt a paszternák csodásan illik a sütikhez is, tényleg bármilyen fogást el lehet készíteni belőle. 

A paszternák illik a sütikhez is (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A mazsolára ráöntjük egy narancs levét, belereszeljük a héját, és így 2 percig magas fokozaton mikrózzuk. A lisztet elkeverjük a nádcukorral, fűszerekkel, szódabikarbónával, olvasztott vajjal, beleütjük az kicsit felvert tojásokat, majd hozzáadjuk a felforralt narancsos mazsolát is. Alaposan összekeverjük mindezt egy fakanállal. A paszternákot kis lyukú reszelőn lereszeljük, így adjuk hozzá a keverékhez. Kivajazott formába öntjük a tésztát és 35-40 perc alatt készre sütjük. 

Tipp

A tetejére készíthetünk mázat: a másik narancs levét és reszelt héját összekeverjük a porcukorral és rácsorgatjuk a kihűlt süteményre.

Via, Kiemelt kép: Getty Images

Mit legyen ma vacsorára?

Exit mobile version