A sztrapacska szlovák eredetű étel. Az eredeti sztrapacskára savanyú káposztát és húst tettek. Ennek az egyszerűsített változata a juhtúrós sztrapacska, vagyis galuska. Viszonylag gyorsan elkészül, a legtöbb időt a krumpli reszelése veszi igénybe, mert finomra kell reszelni. Általában sajtreszelőn szokták, de aprítógéppel is lehet. Gyorsan kell vele dolgozni, mert a krumpli hajlamos gyorsan megbarnulni, és csúnya színe lesz a belőle készült galuskának.
Hozzávalók:
- 500 g finomra reszelt burgonya
- 300 g liszt
- 2 tojás
- 1 kávéskanál só
- 100 g füstölt szalonna
- 200 g juhtúró
- 1-2 kanál tejföl
Elkészítés:
A szalonnát apróra felkockázzuk, szép barnára sütjük, kiszedjük a zsírból, félre tesszük. Egy nagy fazékban vizet teszünk forrni, egy nagy kanál sóval. a burgonyát kis lyukú reszelőn /sajtreszelő/ lereszeljük, hozzá adjuk a tojásokat, a sót, jól elkeverjük, és beledolgozzuk a lisztet. Esetleg 1-2 kanál vízzel lazíthatjuk, hogy könnyű nokedli tésztát kapjunk.
Ha a víz forr, hagyományos módon beleszaggatjuk a galuskatésztát. Ki hogy szokta, késsel, kanállal, vagy szaggatóval. Nekem van három különböző méretű nokedliszaggatóm, a nagyobb lyukúval szoktam szaggatni. Picivel több idő kell, a főzésre, mintha sima nokedlit főznénk, ez 2-3 perc. Amikor kész, hideg vízbe szedjük ki, majd leszűrjük.
A szalonnazsírból 4-5 kanállal teszünk egy nagyobb lábasba, felforrósítjuk, és beleborítjuk a krumplis nokedlit. Jól elkeverjük, és kicsit „sütjük”közbe sűrűn meg keverjük, nem baj, ha odakap picit.
Majd rá tesszük a juhtúrót, a tejfölt, elkeverjük, ha szükséges, sózzuk, a szalonnakockákat is hozzákeverjük, vagy tálaláskor, külön kínáljuk.
Ha kíváncsi vagy, hogyan lehet kicsit megbolondítani a receptet, Katianyus blogján elolvashatod a tippeket.
Így főznek szomszédaink:
- Kóstold meg a szomszédos országok legjobb ételeit!
- Császári lakoma: 4 osztrák specialitás
- Cseh konyha a knédlin túl