Gasztro

Császári lakoma: 4 osztrák specialitás

A sógoréknál nem csak az adventi hangulat utánozhatatlan, de bizony míg mi a "gulashban" vagyunk verhetetlenek, úgy náluk is elciccenthetünk ezen menü alatt egy-két "wunderbart".
 Sütőtökkrémleves pirított tökmaggal


Hozzávalók (4 fő részére):

60 dkg sütőtök
1 szál póréhagyma
3 db burgonya
erőleveskocka
gyömbér – ízlés szerint
1 doboz (250 ml) főzőtejszín
pirított tökmag

bors
víz

Császári lakoma: 4 osztrák specialitás

Elkészítés:

1. A sütőtököt és a burgonyát lehéjazzuk, megmossuk és kockára vágjuk. A pórét megtisztítjuk és felkarikázzuk.

2.
Az összes zöldséget egy fazékba tesszük, és felöntjük kb. 2 liter vízzel. Hozzáadunk 4 db erőleveskockát, és fedő alatt, takaréklángon kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük az egészet.

3.
10-15 kocka főtt burgonyát elkülönítünk, a többit turmixgépben egy doboz tejszínnel összeturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, megvadítjuk egy kis gyömbérrel, beletesszük a főtt burgonyakockákat, majd rottyantunk egyet az egészen. Apróra vágott pirítóssal és reszelt sajttal tálaljuk. Nagyon finom, különleges, pikáns leves.

Elkészítési idő: 30 perc

 Käsespetzle (sváb pirított sajtos nokedli)

Császári lakoma: 4 osztrák specialitás

Le a kalappal – a 4 legjobb őszi gombarecept
A nedves erdei avarban úgy nőnek a friss zamatos gombák, mintha húznák őket. Győzd le a gombaparád, szedd, vásárold és ellenőriztesd őket, aztán induljon a gombafőzőcske! »

Hozzávalók (4 személyre):

fél kiló liszt
1/8 l tej
1/4 l szódavíz (bubis víz)
4 db tojás
2-3 csipet só (kóstoljuk meg)
250 g reszelt hegyi sajt
2 fej hagyma felkarikázva
kb. 5 deka vaj
olaj a hagyma sütéséhez
saláta/savanyúság
só, bors

Elkészítés:

1. A lisztet keverjük össze a vízzel, tojással, tejjel, sózzuk, és egyenletesre keverjük (ha buborékos lesz, akkor jó). Hagyjuk picit állni.

2. Közben a vékony karikákra szelt hagymát bő olajban süssük pirosra. Ha kész, tegyük félre.

3. Egy nagy fazékban forraljunk vizet, öntsünk bele egy kevés olajat is. A galuskát szaggassuk bele a reszelő és egy kanál segítségével a forró vízbe. A galuskák gyakorlatilag pillanatok alatt készre főnek – persze mérettől függően. Ha feljöttek a víz felszínére, már jók (de lehet kóstolni a biztonság kedvéért).
Fontos: egyszerre ne főjön túl sok tészta a fazékban, mert könnyen rászaggatunk a már felszínen lebegő, kész galuskákra, aminek következtében minden mindennel összeragad, és gigantikus nudlik születhetnek. Szóval csak lazán, türelmesen, így sem tart sokáig.
A kész galuskát azonnal mártsuk hideg vízbe.

4. Ha az összes tészta megfőtt, egy serpenyőben olvasszunk vajat, és a galuska felét futtassuk meg rajta. Adjuk hozzá a sajt felét is, kicsit kevergessük, míg a sajt elolvad és picit pirulni kezd. Itt lehet utánasózni, ha szükséges, illetve őrölhetünk rá kevés borsot is.

5. Tegyük kivajazott sütőtálba (ez opcionális), közben jöhet a másik adag tészta és sajt ugyanígy előpirítva. Ha kész, azt is a tálba rendezzük. Ha maradt esetleg sajt, akkor azzal még megszórhatjuk a nudlikat. 5-10 perc alatt sütőben pirosra pirítjuk a tetejét. Salátával, savanyúsággal az oldalán, pirított hagymakarikákkal megszórva tálaljuk.

 Sertésszűz almával, kéksajttal és mustmártással & zsemlegombóc

Hozzávalók (4 fő részére):

60 dkg sertés szűzérme
kevés étolaj a sütéshez
15 dkg márványsajt
2 alma
őrölt bors

A mustmártáshoz:
1 hagyma
2,5 dl must
1 dl főzőtejszín
5 dl barnamártás (e helyett lehet porból készült szósz)
őrölt bors

Császári lakoma: 4 osztrák specialitás

Elkészítés:

1. A húst enyhén kiklopfoljuk, megsózzuk, borsozzuk, és egy nagy serpenyőben kevés olajon megsütjük.
Lecsöpögtetve tepsibe rakjuk.

2. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk és kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Minden hússzeletre 1-1 almakarikát teszünk. Ennek a tetejére morzsoljuk rá a sajtot, amit forró grillsütőben ráolvasztunk.

3. A mártáshoz a hagymát apró kockára vágjuk és a hús sütésénél visszamaradó olajon megdinszteljük.
A mustot és a barnamártást ráöntjük, a tejszín felét hozzáadjuk, és folyamatosan kevergetve 3-4 percig főzzük. Egy szűrőn átszűrjük és a maradék tejszínt hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk.

Zsemlegombóc

Hozzávalók (4 személyre):
3 db szikkadt zsemle
3 ek liszt
3 tojás
petrezselyem
olaj
só, bors

Elkészítés:
A zsemléket felkockázzuk, olaj nélkül megpirítjuk egy serpenyőben. Összekeverjük a tojással, liszttel és finomra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal. Teniszlabda-méretű golyókat formázunk, és kb. 10 perc alatt, olajos vízben készre főzzük.

 Császármorzsa (Kaiserschmarrn)

Hozzávalók (3 fő részére):

50 g mazsola
2 evőkanál rum
100 g finomliszt
4 evőkanál tejszín
1/8 l tej
3 db tojás
1 tasak vaníliacukor
30 g vaj
40 g darabolt mandula
2 evőkanál cukor
10 g porcukor
szilvalekvár
almapép

Császári lakoma: 4 osztrák specialitás

Elkészítés:

1. Keverjük össze a mazsolát a rummal, és hagyjuk állni egy félórát.

2. Ez alatt alaposan keverjük össze a lisztet a tejszínnel és a tejjel, majd tegyünk bele egy csipetnyi sót. Válasszuk szét a tojásokat – a fehérjét tegyük félre, a sárgáját meg keverjük össze a tésztával, amit aztán tegyünk félre egy félóráig pihenni.

3. Habarjuk össze a tojásfehérjét a vaníliacukorral, amíg kemény nem lesz, majd vegyítsük ezt is a tésztával.

4. Egy serpenyőben melegítsünk vajat, és dobjuk bele a manduladarabokat, majd öntsük rá a tésztát, és keverjük bele a rumos mazsolát. Süssük a tésztát 4-5 percig, míg aranybarna nem lesz az alja. Ha átsült, fordítsuk meg, és süssük át a másik oldalát is. Amint ez is kész, szaggassuk egyenletes darabokra egy villával, szórjuk meg porcukorral, és erős lángon rázogassuk át úgy, hogy enyhén karamellizálódjon a császármorzsánk.

5. Ezt követően vegyük le a lángról, szórjuk meg még egy kis porcukorral, és tálaljuk szilvalekvárral.

Tipp:
Szokás baracklekvárral, eperdzsemmel is tálalni, de lehet vaníliaszószt vagy almakompótot is mellé adni.

Még több infó, érdekesség Ausztriáról: www.austria.info/hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top