Gasztro

Le a kalappal – a 4 legjobb őszi gombarecept

A nedves erdei avarban úgy nőnek a friss zamatos gombák, mintha húznák őket. Győzd le a gombaparád, szedd, vásárold és ellenőriztesd őket, aztán induljon a gombafőzőcske!
 Darált hússal töltött csiperkegomba cukkinimártással

Gombára fel! 4 tuti receptHozzávalók 4 személyre:

12 fej csiperkegomba
50 dkg darált hús
1 kis fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
1 darab piros kaliforniai paprika
só, bors
kevés olaj

A mártáshoz:

2 darab cukkini
4 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma

A darált húshoz keverjük az apró kockákra vágott kaliforniai paprikát, a finomra vágott vöröshagymát és petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk.
A gomba szárát leszedjük, majd a gombafejeket egy forró teflonserpenyőben kevés olajon kicsit elősütjük. A gomba kalapjába kanalazzuk a tölteléket, majd 180°C-os sütőben 10-15 percig sütjük.
A mártáshoz a cukkinit megmossuk, felkockázzuk, majd egy lábosban kevés sós vízzel feltesszük főni. Amikor megfőtt, hozzáadjuk a tejszínt, és botmixerrel leturmixoljuk. Frissen zúzott fokhagymát adunk hozzá, és beforraljuk a mártást. Ezzel tálaljuk a töltött gombát.

 Rozmaringos penne grillezett vargányával

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg vargánya
5 dl tejszín
só, friss rozmaring
50 dkg penne tészta
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
reszelt parmezán a tálaláshoz

Gombára fel! 4 tuti recept

A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük. A vargányát alaposan megmossuk, serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, majd lepirítjuk a gombát. Pirítás közben sózzuk, hozzáadjuk a lehetőleg friss rozmaringot, majd a zúzott fokhagymát. Felöntjük a tejszínnel, forralni kezdjük, majd hozzákeverjük a kifőzött tésztát. Tálaláskor megszórjuk frissen reszelt parmezánnal.

 Laskagombás blini

Gombára fel! 4 tuti receptHozzávalók 4 személyre:

A blinihez:

30 dkg liszt
15 dkg főtt burgonya
1 dkg élesztő (szárított élesztővel is elkészíthető)
3 dl víz
2,4 dl sör
12 dkg vaj
3 tojás

olaj

A feltéthez:

30 dkg laskagomba
5 dl joghurt
1 köteg snidling
4 darab paradicsom
2 gerezd fokhagyma

A lisztet, sót, élesztőt, vizet, sört és langyos, főtt, áttört burgonyát alaposan összekeverjük, majd meleg helyen 1,5 órát állni hagyjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgáját elkeverjük a vajjal, majd a tésztához adjuk a fehérjehabbal együtt.
A palacsintatésztához hasonló állagú tésztát kapunk, amiből felmelegített teflonserpenyőben, kevés olajon nagyjából egyforma, kör alakú pogácsákat sütünk.
A laskagombát kevés olajon lepirítjuk, majd sózzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük. A paradicsomból ujjnyi vastag szeleteket vágunk, és egy kicsit azt is lepirítjuk. A snidlinget finomra vágjuk, belekeverjük a joghurtba, enyhén sózzuk. Az összeállításkor egy karika blinire paradicsomot és pirított laskát teszünk, majd megint egy blinikarika, paradicsom, laska következik, végül meglocsoljuk a snidlinges joghurttal.

 Marharagu rókagombával

Hozzávalók 4-6 személyre:

1 kg marhalapocka
50 dkg vöröshagyma
1 teáskanál paradicsompüré
1 darab paradicsom
1 darab TV paprika
só, bors, borsikafű, pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
15 dkg rókagomba
1,5 dl vörösbor
olaj

Gombára fel! 4 tuti recept

A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, és rövid ideig tovább pirítjuk. Beletesszük a kockázott paradicsomot és paprikát, megszórjuk pirospaprikával, utána adjuk hozzá a 1,5×1,5 cm-es kockákra vágott marhahúst. Megpirítjuk a húst, sózzuk, majd zúzott fokhagymával és borsikafűvel ízesítjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és addig pároljuk, míg majdnem teljesen puha lesz a hús. Akkor tesszük hozzá az előzőleg forró, sós vízben leforrázott rókagombát (azért érdemes leforrázni, hogy ne keseredjen meg!), és készre pároljuk a marharagut. A főzés legvégén adjuk hozzá a vörösbort, és egyet még forralunk rajta. Köretként kínálhatunk hozzá zsemlegombócot vagy akár galuskát is.

Cikkünk a Nők Lapja Konyha szeptemberi számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Gombára fel! 4 tuti recept

Mézes receptek 4 felvonásban »

Gombára fel! 4 tuti recept

5 pikáns őszi köret »

Gombára fel! 4 tuti recept

4 almás csemege uzsonnára »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top