Mostantól akár 70 százalékkal kevesebb széndioxid-kibocsátással jár a sör és a hozzá tartozó nasi elkészítése, hála egy brit startupnak – írja a hvg.hu. A CCm cég találmányára már le is csapott a Walkers nevű snackóriás. A lap emlékeztet: az élelmiszerfogyasztás – előállítással, szállítással, csomagolással – az összes károsanyag-kibocsátás egyharmadáért felel, a találmány tehát úttörő lehet.
A technológia lényege, hogy a sör erjesztése során keletkező szén-dioxidot a burgonyahulladékhoz használják fel, így műtrágya keletkezik, amit aztán következő évben a chipsek alapanyagának, a burgonyának a földjébe lehet keverni. Ezzel egyrészt mérsékelik a sörfőzde károsanyag-kibocsátását, másrészt a műtrágya előállítása is megúszható jelentős emisszió nélkül. A környezetkímélő módon előállított műtrágyát idén tesztelték, jövőre élesben is elkezdődhet az alkalmazása a Walkers leicesteri gyárában, és 2022-ben már a sörfermentálás során keletkezett szén-dioxiddal készített műtrágyát fogják a burgonyatermesztéshez használni.
Kiemelt kép: Getty Images
További cikkek a témában
- Nem is vagy boros? Akkor igyál forralt sört!
- Nem hiszed el, mennyi sör fér ebbe a gigantikus pohárba
- Nem, a Corona-sör nem gyógyítja a koronavírus-fertőzést!