Gasztro

Nem is vagy boros? Akkor igyál forralt sört!

Ki mondta, hogy csak borból lehet meleg, fűszeres italt készíteni? Sörösök, figyelem, az angolszászok és a lengyelek is tudják a megoldást, íme!

A sör szó hallatán mindenkinek a kellemes nyári meleg, és egy korsó jéghideg csapolt jut eszébe. A téli hidegben sokkal inkább átállunk az erősebb vagy épp a forró italokra, vagy azok kombinációjára, hogy legyen, ami felmelegíti a testünket és a lelkünket a zimankóban. A karácsonyi vásárban sétálgatva lelkesen szorongatjuk a forró bögrét, vagy a szánkózásból hazaérve próbáljuk alkoholos forralt italkülönlegességekkel kiolvasztani elgémberedett ujjainkat, amíg a gyerekek a forró csokit szürcsölik. Van, aki a forralt borra, van, aki a rumos teára esküszik, viszont most ideje beújítani és kipróbálni egy másik téli italkülönlegességet is, méghozzá a lengyel barátaink nagy kedvencét, a forralt sört. 

A forralt sör mifelénk még kissé szokatlan, de könnyű megszeretni (Fotó: iStock)

Bár elsőre kissé furcsán hangzik a meleg sör gondolata, de a végeredmény egészen kellemes. Ez a karácsonyi ízesítésű nedű, akárcsak a forralt bor, az illatos fűszerektől és a méztől kifejezetten ünnepi jelleget kap, és az a jó benne, hogy többféleképpen is elkészíthető, így biztosan mindenki megtalálja a kedvencét.

A bátortalanabbak kezdhetik a fűszeres alapváltozattal, ami leginkább az angolszász országokban elterjedt és mulled beerként emlegetik. A bevállalósak pedig kipróbálhatják a tejszínes-rumos verziót is, vagyis a lengyel grazne piwót, a jó hangulat garantált mindkét esetben. De akárcsak a forralt bornál, itt is figyeljünk, hogy ne tévesszen meg az ital neve, vagyis nem kell felforralni, mert akkor elillan az alkoholtartalom. A forralt sört is csupán melegíteni kell, hogy biztosan feldobja a kedvünket.

Forralt sör alaprecept

Hozzávalók

  • fél liter sör
  • 2 ek. méz
  • 1 fahéjrúd
  • 5 szem szegfűszeg
  • 5 szem kardamom
  • ízlés szerint jól megy még hozzá a csillagánizs, reszelt gyömbér, szerecsendió

Elkészítés

  1. A fél litert sört egy fazékban felmelegítjük nagyjából 60 fokig. Nem szabad felforralni, hogy megmaradjon az alkoholtartalom.
  2. Mikor felmelegedett hozzáadjuk a mézet, a fahéjrudat, a szegfűszeget és a kardamomot, valamint ízlés szerint egyéb „karácsonyi” fűszereket.
  3. Melegítjük még pár percig, majd levesszük a tűzről, és fedő alatt 10 percig állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
  4. Ezután szűrőn át bögrékbe töltjük, és melegen fogyasztjuk.

Lengyel grazne piwo

Hozzávalók

  • fél liter sör
  • 1 tojássárgája
  • fél dl tejszín
  • 2 ek. méz
  • fél dl rum
  • 1 fahéjrúd
  • 5 szem szegfűszeg
  • 5 szem kardamom
  • ízlés szerint jól megy még hozzá a csillagánizs, reszelt gyömbér, szerecsendió
  • reszelt narancshéj
  • 1 csipet őrölt fahéj

Elkészítés

  1. A sört felmelegítjük egy fazékban.
  2. Közben összekeverjük a tojássárgáját a mézzel és a tejszínnel.
  3. Mikor a sör már forró, de még épp, hogy nem forr, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejszínes keveréket.
  4. Ezután hozzáadjuk a fűszereket, a narancshéjat és a rumot és tovább melegítjük.
  5. Levesszük a tűzről, majd fedő alatt 10 percig állni hagyjuk.
  6. Bögrékbe töltjük, a tetejét megszórjuk egy csipet fahéjjal és melegen fogyasztjuk.

Érdemes kipróbálni mindkét változatot. Az alaprecept inkább a forralt borra emlékeztet, de kevésbé édes, a lengyel grazne piwo pedig testesebb, krémesebb, na és persze a rumtól erősebb is, így, ha farkasordító hideg van, válasszuk ezt a receptet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top