Gasztro

Pazar, fahéjas forró csoki, amiben megáll a kiskanál

Teljesen mindegy, milyen vacak az idő odakint, egy fahéjillatú, tejszínhabos forró csoki garantáltan jókedvre derít!

A bekuckózós téli napokon igazán szívderítő élmény egy bögre mennyei forró csoki, különösen akkor, ha nem a bolti, porból összedobott verzió mellett döntesz, hanem magad készíted el, magas kakaótartalmú csokiból! Hidd el, nem sokkal bonyolultabb, a végeredmény pedig egészen más – arra azért vigyázz, hogy függőséget okozhat. Ez a veszély leginkább akkor fenyeget, ha tetemes mennyiségű tejszínhabot is pakolsz a tetejére.

Hatalmas boldogság, nyolcmillió kalória (Fotó: iStock)

Ez a recept egyébként egy haladóbb verzió: úgy indul, mintha csokipudingot készítenénk, persze nem zacskós porból, hanem rendesen, kakaóból és keményítőből – a tojás ezúttal természetesen kimarad. A csokipudingba fahéj is kerül, mi sem természetesebb, sőt ha úgy jön ki a lépés, akár egy kis barna rum is, de hát ez már végképp nem kötelező tartozék.

Ahhoz, hogy igazán selymes és homogén legyen a végeredmény – amiben nyilván megáll a kiskanál –, a csokit először felolvasztjuk gőzfürdő fölött, és csak ezután öntjük hozzá a fűszeres tejhez. Tényleg nem bonyolult elkészíteni, de mégis van egy olyan érzésünk, hogy egy nagyon menő forró csokit főztünk, hajrá! Ez egy elég tetemes és tápláló adag, négy személynek is elég lesz.

Fahéjas forró csoki

Hozzávalók

  • 500 ml tej
  • 120 g 70% kakaótartalmú étcsokoládé
  • 20 g holland kakaópor
  • 20 g étkezési keményítő
  • 20 g nádcukor
  • 1 rúd fahéj
  • 1,5 dl hideg habtejszín

Elkészítés

  1. Önts egy kevés tejet egy edénybe, szitáld bele a kakaóport és az étkezési keményítőt, majd kézi habverővel folyamatosan kevergetve kezdd el melegíteni.
  2. Több részletben add hozzá a megmaradt tejet és a cukrot, és tedd bele a fahéjrudat.
  3. Vízfürdőben olvaszd fel a kis darabokra vágott csokit, majd amikor a csomómentesre kevert tejes fahéjas kakaó forrásponthoz közelít, add hozzá az olvasztott csokit.
  4. Halászd ki belőle a fahéjrudat, és kis láng felett kevergesd addig, amíg el nem éri a kedvedre való sűrűséget.
  5. A hideg habtejszínt verd kemény habbá robotgéppel vagy töltsd habszifonba, a lényeg, hogy kéznél legyen, amikor a fahéjas forró csoki elkészül.
  6. Öntsd bögrékbe a forró csokit, és tedd még mennyeibbé a felvert tejszínhabbal, csokireszelékkel vagy fahéjas cukorral!

Tejszínhab helyett (vagy fölé) szórhatsz a tetejére apró pillecukrot is, nincs is annál pazarabb látvány, amikor buján megolvad a forró csokiban. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top