nlc.hu
Gasztro

Forró csoki recept otthonra

Egy jó forró csoki a kakaónál sokkal sűrűbb és krémesebb – így készítsd!

Most, hogy akár a 14 fokot is eléri a csúcshőmérséklet, a napszemüveg helyett legszívesebben valami lélekmelengető után nyúlunk. Délután egy kis forró csokihoz mit szóltok?

Akárki akármit mond, a forró csoki úgy az igazi, ha megáll benne a kiskanál! Sokkal sűrűbb, mint egy kakaó, és nem is issza az ember, hanem csak aprókat kortyol belőle. Vagy épp kekszet, sütit mártogat bele…

Nem a meleg tavaszi napok alapitala, de most, hogy télbe fordult az április, kifejezetten jó ötletnek tűnik bármilyen forró ital. Különösen, ha egy cseppfolyós csokiról van…

Kivétel erősíti a szabályt

Egyértelműen a krémessége és sűrűsége a jó forró csoki titka. Bár minden receptünkben arra buzdítunk, hogy eredeti hozzávalókból dolgozzatok, és nem az élelmiszeripar gyakran művi komfortmegoldásait válasszátok, ez esetben kivételesen nem. A jó minőségű porított formában kapható forró csokik semmiben nem tartalmaznak más hozzávalókat, mint egy táblás csoki. Egyszerűen csak fel kell főzni, és élvezni a finom ízeket.

Könnyen elkészíthetjük azonban magunk is, mutatunk egy bevált receptet!

Forró csoki adagolása csészékbe

A kakaónál jóval sűrűbbre készítsük! / Fotó: Enrique Díaz / 7cero, Getty Images

Házi forró csoki hűvös napokra – recept

A recept lényege bizony a magas zsírtartalmú tej és tejszín, a minőségi csokoládé és a nem túlzásba vitt cukrozás! Persze kinek mi az édesség-komfortzónája, de úgy lesz teljes az élmény, ha hagyjuk érvényesülni az olvasztott csokoládék kakaóaromáit.

Az eredmény olyan tömény és krémes, hogy nekünk is nem is hiányzott róla a tejszínhab, cukor- vagy más szórás. Angolszász országokban nagy divat pillecukorral szervírozni, ez a mi ízlésünknek már szintén sok.

Szeretnél egy kis pluszt bele? Forró csoki extrákkal

  • Ha édesszájúak vagyunk, tejcsoki helyett tegyünk fehércsokit bele. Nem csak édesebb, selymesebb is lesz általa.
  • Még izgalmasabb lehet az összkép, ha ízesített az étcsokink! Ha épp levendulás vagy chilis étcsokiból táraztunk be otthon, ízesített alapanyagból is készíthetjük a forró italunkat.
  • A fahéjat nem csak díszítésként szórhatjuk rá, hanem tehetünk is bele egy csapott mokkáskanállal.
  • Ha igazán téliesre vennénk a figurát, a mézeskalács-fűszerkeverék is illik hozzá.
  • Ha pedig tavaszias irányba vinnénk el, a levendulás forró csoki is kedvenc. Már ha kedveled a levendula jellegzetes ízét.
  • Fűszeres szórás helyett apróra tört mogyoróval, mandulával is megszórhatjuk.
  • Különleges szórása a nagy szemű só! A csúcsot a Maldon-sópelyhek jelentik.
Forró csoki

Forró csoki , ahogy mi szeretjük / Fotó: Sima Bivolarska, Getty Images

Hozzávalók:

  • 6 dl 3,5%-os tej
  • 2 dl habtejszín (vagy sima, zsíros tejszín)
  • 250 g étcsokoládé
  • 150 g tejcsokoládé
  • 1 csipet só
  • Fahéj a szóráshoz
  • Opcionális: 1 mokkáskanál vaníliakivonat
  • Ízlés szerint cukor vagy méz – először mindenképpen kóstoljuk meg az nélkül!

Elkészítése:

  • Törjük fel kézzel nagyobb darabokra a táblás csokikat. Csokipasztillát is használhatunk persze.
  • Forró vízgőz felett kezdjük olvasztani. Mehet bele a csipet só, ami nélkül nincs édesség! Ízlés szerint adjuk hozzá a vaníliakivonatót.
  • Öntsük fel fokozatosan a tejjel, és a hő felett folyamatosan kevergetés mellett elegyítsük az olvadó csokival.
  • Legvégül jöjjön a habtejszín vagy tejszín. Ha elegyedtek a hozzávalók, kézi habverővel egy kicsit lazítsunk a textúráján, könnyedebb, habosabb legyen. A végén fahéjszórással tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top