Gasztro

A szaloncukor házilag, selyempapírba és sztaniolba csomagolva a legjobb

Mutatjuk a receptet is: zselés, marcipános, kókuszos, rumos diós.

Megkezdődött a végső visszaszámlálás karácsonyig, így lassan már mindenkire ráragad az ünnepi hangulat. Nekilátunk fát díszíteni és tervezgetjük a karácsonyi menüt. És mi az ami, közös bennük? Naná, hogy a szaloncukor! Hiszen nem is lenne  igazi az ünnep pár, fára akasztott, és még annál is több elmajszolt szaloncukor nélkül.

Emlékszem, gyerekkoromban mindig az én feladatom volt, hogy kettesével rákötözzem a két szék támlájára helyezett sodrófán lógó cérnadarabok végére a szaloncukrokat. Persze néhány mindig a hasamban landolt a cérnaszál helyett. Majd a szaloncukorpárokat gondosan felakasztgattam a fára, és kezdődött a családban a verseny, hogy ki tudja minél észrevétlenebbül kienni az apró, csokis finomságokat a papírból, hogy az továbbra is szépen díszítse a fát. Ebben az volt a jó, hogy mindig legalább kettőt meg kellett enni, hogy ne essen le az ágról a sztaniolos papír.

Készül a házi szaloncukor, már csak be kell csomagolni selyempapírba, sztaniolba (Fotó: iStock)

Ilyenkor a boltok polcain ezerféle ízben sorakoznak a szaloncukrok, de a házi készítésűek az összeset lepipálják. Ráadásul remek móka a gyerekekkel elpepecselni az apró desszertek elkészítése során, odakint úgyis kukk sötét van már kora délután, így legalább nem fognak unatkozni, és még jobban fog esni nekik a saját készítésű finomság. Hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő nyalánkságot, négyféle receptet is hoztunk, de aki igazi ínyenc, akár az összeset is elkészítheti, hogy mindig meglepetés legyen, milyen ízt rejt a papír.

Marcipános szaloncukor

Hozzávalók

  • 20 dkg hántolt mandula
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg csokoládé (magas, 50 százalék feletti kakaótartalommal)
  • pár csepp mandulaaroma
  • 0,5 dl víz

Elkészítés              

  1. A 20 dkg hántolt mandulát egy aprítógépben finomra daráljuk.
  2. Hozzáadjuk a 15 dkg porcukrot, pár csepp mandulaaromát és 1-2 kanál vizet, hogy gyúrható masszát kapjunk.
  3. A masszából golyókat gyúrunk, amiket meglapogatva szaloncukorformát kapunk.
  4. A csokoládét megolvasztjuk vízgőz fölött, majd egy fogpiszkálót szúrunk a marcipános masszába és belemártjuk a csokiba.
  5. Egy sütőrácsra helyezve hagyjuk megdermedni és már tálalhatjuk vagy csomagolhatjuk is őket. Ha nagyanyáink nyomdokain akarunk járni, selyempapírba és sztaniolba – vagyis alufóliába. 

Rumos diós szaloncukor

Hozzávalók

  • 50 dkg cukor
  • 1,5 dl víz
  • 50 dkg tejpor
  • 10 dkg kakaó
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg vaj
  • 0,5 dl rum
  • 20 dkg csokoládé

Elkészítés

  1. A vizet beletesszük egy lábasba, hozzáadjuk a cukrot és az egészet 5 percig forraljuk.
  2. A kakaót és a tejport egyenletesen elkeverjük, majd hozzáadjuk a cukros vízhez és habverővel eldolgozzuk.
  3. Belekeverjük a diót és a rumot, és folyamatos keverés mellett a vajat is.
  4. Egy tepsit kibélelünk frissen tartó fóliával, majd beleöntjük a masszát, és egy éjszakán át hagyjuk dermedni.
  5. Másnap a tepsit felfordítva kivesszük belőle a masszát és lehúzzuk róla a fóliát, ezután vizes késsel apró téglalapokra vagy kockákra vágjuk.
  6. Választhatunk ét-, tej-, de akár fehér csokit is a mázhoz, amit ugyanúgy, mint a marcipános szaloncukor esetén, megolvasztunk, majd belemártjuk a szaloncukrokat.

Szaloncukor készül (Fotó: iStock)

Kókuszos szaloncukor

Hozzávalók

  • 5 dkg darált keksz
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg porcukor
  • 2 teáskanál kókusz aroma
  • pár kanál hideg víz
  • 1,5 kanál vaj
  • 15 dkg csokoládé

Elkészítés

  1. A kókuszt, a kekszet és a porcukrot összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a kókuszaromát és a vajat, és annyi vizet, hogy gyúrható masszát kapjunk.
  3. Golyókat formázunk belőle, meglapogatjuk és néhány órát állni hagyjuk.
  4. Megolvasztjuk a csokit és belemártjuk a szaloncukrokat. Érdemes kipróbálni a fehér csokis változatot is.

Zselés szaloncukor

Hozzávalók

  • 3 dl gyümölcslé
  • 2 evőkanál cukor
  • 6 teáskanál zselatinpor
  • 20 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

  1. A gyümölcslében elkeverjük a cukrot.
  2. Felmelegítjük, hozzáadjuk a zselatinport, és addig főzzük, amíg elkezd besűrűsödni.
  3. Ekkor öntsük egy tapadásmentes, téglalap formájú tepsibe, kerámia vagy műanyag tálba a folyadékot, és hagyjuk megdermedni.
  4. Ezután egy késsel felszeleteljük és olvasztott csokiba mártjuk a szaloncukrokat. Fontos, hogy az olvasztott csoki ne legyen forró, hagyjuk annyira kihűlni, hogy még folyékony legyen, de ne olvassza meg a zselét.

Bármelyik receptet is választjuk biztos, hogy az egész család imádni fogja a házi készítésű, retró szaloncukrokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top