nlc.hu
Gasztro

Aranygaluska vaníliasodóval - recept

A tökéletes házi aranygaluska elkészítése nem ördöngösség többé

Az ínycsiklandó, nagyiféle aranygaluska elkészítése az apró részletekben rejlik. A magát illatosan kínáló kelt tészta, a karamellizálódó dió és a sűrű, krémes vaníliasodó mesés ízélményt jelent.

A legfontosabb dolog, mielőtt nekifogunk az aranygaluska készítéséhez, az, hogy ne tartsunk a kelt tésztától! Tény, hogy ezt a műfajt, mint valami sejtelmesen induló filmet, különös misztikum lengi körül. Ki merem jelenteni, hogy egyáltalán nem lehetetlen vállalkozás foszlós tésztát gyúrni és dagasztani!  Sokan úgy vélik, hogy tutira összeesik vagy amúgy sem kel meg, esetleg túlkel, egészen a szomszéd küszöbéig vagy a horvát tengerpartig,  aztán sütés után nyers lesz és jöhet a csikaró hasfájás meg a fetrengés. Az élesztő a kelt tészta lelke és nem holmi bonyolult jószág, csak megfelelő bánásmód szükségeltetik hozzá. Az első komoly kérdés általában onnan indul, hogy vajon mi a bánatos fenét jelent az élesztő felfuttatása?

Mi az élesztő?

Az élesztő drapp színű, frissen rugalmas tapintású, gyurma állagú, kagylós törésű, jellegzetes ízű és szagú, egysejtű gombák tömegéből álló élelmiszer. Létezik friss és szárított változata is. Én a frisset szeretem, de ha nem akarunk sok macerát, akkor a szárítottal egyszerűbb dolgozni.

Hogyan kell felfuttatni?

A felfuttatáshoz az élesztőt langyos cukros vízbe vagy tejbe kell tenni. A sikeres felfuttatás első buktatója a víz hőmérséklete. A víznek pontosan langyosnak kell lennie, ha túl forróba tesszük az élesztőt, akkor az élesztőgomba csúnyán elpusztul, nem fog felfutni.

aranygaluska recept

Pihekönnyű aranygaluska (Fotó: Nosalty)

A cukor a titok

Az élesztőnek mindig kell tápanyag, például cukor vagy liszt. A cukor mennyisége sem mindegy, két deciliter vízhez egy teáskanál cukrot adjunk. Fontos, hogy az élesztő kizárólag cukorral fut fel, semmilyen cukorpótló édesítőszer (eritrit, xillit és társai) nem alkalmas erre a célra. A tál méretét is jól válasszuk meg, mert az élesztő a többszörösére nő, és ha kicsi a hely, könnyen kifut. 

Az „aktus”

A cukros, langyos vízbe morzsoljuk bele a kívánt mennyiségű élesztőt, a tálat pedig tegyük meleg helyre, például radiátor mellé, tavasszal vagy nyáron pedig bárhová a szobába, csak ne közvetlenül a napra. Az élesztőt 10-15 percig hagyjuk magára, annyi idő alatt fut fel teljesen. A tetején buborékos hab képződik, onnan látjuk, hogy kész. Ekkor már tehetjük is a többi hozzávalóhoz. A megfelelő hőmérséklet nagyjából 20-30 fok között van, ilyenkor szépen megkelnek a tészták, negyven fok fölött viszont már neccesebb helyzet. Ha a hőmérsékletet belőttük, a következő lényeges lépés, hogy a tésztát megfelelően kidagasszuk. Ezt lehet géppel vagy kézzel, de a dagasztásba érdemes apait-anyait beleadni, hogy a lisztben lévő sikértől ruganyos, lágy, de jól formázható tésztát kapjunk és az élesztőgombák is munkához tudjanak látni.

Persze itt is érvényes, hogy ne spóroljuk ki a tésztából, ami belekívánkozik: a tej legyen zsíros. A zsiradék lehet vaj vagy zsír, de a margarint vagy a kókuszzsírt erre a célra inkább felejtsük el. A lisztet érdemes átszitálni, hogy levegősebb, könnyedebb legyen a tészta, ami aztán kis darabokra szaggatva, vajban meghempergetve, majd cukros dióba forgatva kerül a tepsibe.

Aranygaluska vaníliasodóval

mennyei aranygaluska

A legfinomabb aranygaluska (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók: 

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tej
  •  2 db tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  •  1 csipet só
  •  1 db citrom
  •  1 teáskanál cukor

A szóráshoz: 

  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg vaj

A vaníliasodóhoz:

  • 5 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 4 db tojássárgája
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál liszt
kelt tészta
Megnézem
Összes kép (4)

Elkészítése:

  1. Langyosíts meg másfél deci tejet, keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd futtasd fel körülbelül 10 perc alatt.
  2. Akkor lesz kész, ha habos és megemelkedik.
  3. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a tojássárgát, az olvasztott vajat, a maradék tejet, a sót, a citrom reszelt héját és a felfutott élesztőt. Dolgozd össze, lágy, könnyű tésztát kell kapnod.
  4. Formázz belőle cipót, és lisztezett tálban keleszd a duplájára körülbelül 45 perc alatt.
    Közben a diót keverd össze a cukorral.
  5. A tésztát tedd át lisztezett felületre, és nyújtsd ujjnyi vastagra, majd kis méretű pogácsaszaggatóval szúrd ki.
  6. Forgasd bele az olvasztott vajba, hempergesd meg a cukros dióban, és rendezd egymás mellé egy vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe. Tedd előmelegített sütőbe, és 170 fokon süsd 35-40 percig.
  7. A sodóhoz válaszd szét a tojásokat.
  8. A sárgákat keverd ki a cukorral és a liszttel, majd add hozzá a vaníliát.
  9. Részletekben engedd fel a tejjel, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg besűrűsödik.
  10. Tálaláskor öntsd le vele a galuskákat.

 

További édességreceptek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top