3 házias egytálétel, ami soha nem fog kimenni a divatból

Petrás Gabriella | 2021. Január 14.
Túrós csusza, császármorzsa és brassói aprópecsenye – gyerekkorunk legnagyobb klasszikusai, amiket még ma is imádunk. Nosztalgiázz velünk, és készítsd el a kedvenc egytálételedet, mutatjuk, hogyan állj neki!

Az utóbbi években az újhullámos gasztro irányzatok háttérbe szorították régi nagy kedvenceinket, de mi nem hagyjuk feledésbe merülni őket. Három olyan egytálétel receptet mutatunk, amik nélkül régen nem telhetett el hosszabb idő anélkül, hogy az asztalra ne kerültek volna.

Túrós csusza

A túrós csusza az az étel, ami legalább olyan egyszerű, mint amennyire nagyszerű. Alig kell hozzá valami, mégis tartalmas egytálételt készíthetsz percek alatt.

Túrós csusza, a megunhatatlan klasszikus (Fotó: Getty)

Hozzávalók:

Elkészítés:

Sós, lobogó vízben főzd meg a tésztát, és amíg fő, addig vágd kockára a szalonnát, majd pirítsd üvegesre egy serpenyőben. Amikor a tészta megfőtt, a zsírjával együtt öntsd a szalonna felét a tésztára, add hozzá a túró felét is, ízlés szerint sózd, borsozd, majd keverd össze, és az egészet öntsd egy kivajazott jénai tálba. A sózással légy óvatos, mert a szalonna magában is elég sós! A maradék túrót tedd a tészta tetejére, kanalazd rá a tejfölt és a maradék szalonnát, végül süsd 180 fokon 10-15 percig.

Brassói aprópecsenye

A neve ellenére a brassói aprópecsenyének Brassóhoz semmi köze, de annál inkább jelen volt a vasárnapi ebédlőasztalunkon hosszú éveken keresztül. Idővel aztán mégis elfelejtkeztünk róla, így itt az ideje újra elkészíteni ezt a retro egytálételt!

Hozzávalók:

Elkészítés:

Pucold meg a krumplit, vágd kockákra, majd süsd ki olajban. Közben vágd kockára a szalonnát, és a vöröshagymát, majd egy serpenyőben párold üvegesre őket, apróra zúzott fokhagyma társaságában.

Ezután add hozzá a húst, pirítsd fehéredésig, sózd, borsozd, szórj rá pirospaprikát és majoránnát, majd vízzel felengedve főzd addig, amíg meg nem puhul. Arra ügyelj, hogy annyi víz maradjon a főzés végére, ami elegendő mennyiségű szaftot ad majd a krumplival való összekeverés során. Ha kész a hús és a krumpli is, keverd össze őket a hús szaftjával együtt, majd savanyú uborkával tálald!

Császármorzsa

A császármorzsa az iskolai menzák egyik verhetetlen fogása volt. Egyáltalán nem volt olyan megosztó, mint a grenadírmars,  sőt, a neve az ízét is előrevetítette: fenséges! Jókora adag baracklekvárral a mai napig képtelenség megunni.

Az Osztrák-Magyar Monarchia a gasztronómiánkon is nyomot hagyott (Fotó: Getty)

Hozzávalók:

Elkészítés:

Fogj egy tálat, és a tojás kivételével minden alapanyagot keverj össze. Válaszd szét a tojásokat, a sárgáját add a tésztához, a fehérjét pedig külön tálban verd fel. A felvert tojásfehérjét is adagold a tésztához, de óvatosan, hogy ne törd össze.

Egy serpenyőben melegíts fel egy evőkanál vajat, majd öntsd bele a tésztát, és addig süsd, amíg az alsó fele barnára nem sül. Ez után fordítsd meg a tésztát, hogy a másik fele is megpiruljon, majd az egészet darabold szét egy fakanállal, és süsd át teljesen. Baracklekvárral és porcukorral tálald!

Még több retró receptre vágysz? Tessék!

Exit mobile version