Gasztro

Kaiserschmarrn, a piskóta és a palacsinta szerelemgyereke

Kaiserschmarrn vagy császármorzsa? Gríz vagy liszt? Elronthatatlan desszert 20 perc alatt.
Kaiserschmarrn, vagyis az eredeti császármorzsa

Soha nem voltam igazi császármorzsa-rajongó, mert minden vaj, tej, tojás mennyiség ellenére a gríz nekem túl száraz maradt. De a karantén elején vettem egy csomag grízt, és elkezdtem kísérletezni. Aztán Olga kolléganőm felhívta a figyelmemet, hogy a darás verzió helyett essek neki a hagyományos Kaiserschmarrnnak. És szerelmes lettem.

Nagyon meghatározom, hogy mikor mennyi lisztet eszem. Ha erre kerül a sor, akkor többnyire palacsinta vagy piskóta készül. A piskótát nem is annyira enni szeretem, mint sütni. Van abban valami szépség, hogy nem törik össze a fehérje, amikor hozzákeverjük a többi masszához, vagy nézni, ahogyan emelkedik a szépséges tésztánk. Nos, az eredeti Kaiserschmarrn ötvözi a palacsintát és a piskótát, és nem is brutálisan édes.

Nem hiszem, hogy van ember, aki nem tudná, de a Kaiserschmarrn valóban Ferenc József császár után kapta a nevét. Hogy Sisi udvari szakácsának, vagy ténylegesen a hobbiszakács uralkodó találmánya volt az édesség, az máig talány. Akárhogyan is, bár itthon, Magyarországon a búzadarával készült verziót szokták császármorzsának vagy daramorzsának hívni, az eredeti Kaiserschmarrnba nem kell gríz, cserébe olyan pufitésztát kapunk, mint az álom.

Kaiserschmarrn

Hozzávalók 2 főre:

  • 130 gramm liszt
  • 3 dl tej
  • 50 gramm cukor
  • 3 db tojás
  • 20 gramm vaj
  • mazsola
  1. Kettéválasztjuk a tojásokat, és a sárgáját kikeverjük a cukorral. 
  2. Beleszitáljuk a lisztet, hozzáöntjük a tejet majd továbbkeverjük. A végén hozzáforgatjuk  a mazsolát, és egy csipet sót.
  3. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd nagyon óvatosan hozzákeverjük a másik masszához. Ekkor már ne használjunk robotgépet, elég egy szilikonlapáttal, vagy egy fakanállal dolgozni.
  4. A vajat egy nagy serpenyőben megolvasztjuk, majd beleöntjük a tésztát, ami picit sűrűbb a palacsintatésztánál, leginkább a piskótara hasonlít. Közepes lángon kell sütni, és ha jól dolgoztunk, akkor a szép, puha, szivacsos, magas tésztát kapunk. Át is lehet fordítani, ha az alja megsült, vagy egy kanál segítségével a serpenyőben kisebb falatokra lehet tépni, és aranybarnára sütni.
  5. Fahéjas szilvakompót, vagy házi lekvár illik mellé.

Igen, sok receptben még nyakon öntik porcukorral, de ha nem akarunk fájóan édes verziót, akkor ezt bátran elhagyhatjuk!  Én kipróbáltam úgy is, hogy a 130 gramm lisztből 100 gramm fehér lisztet, 30 gramm réteslisztet használtam. Akkor nem annyira extrán puha, viszont ropogósabb tésztát kaptam. Bármelyik bevethető!

Ha már szóba került a palacsinta és a piskóta!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top