Nem tehető egyenlőségjel a nagyon zsíros, nagyon sós ételek és a magyaros konyha közé – mondta az InfoRádióban Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.
Szerinte nem igaz, hogy a magyaros ízvilág tradicionálisan nagyon sós lenne, a régebbi korokban nagyon is jellemző volt a zöld fűszerek használata a hagyma, a paprika mellett, például a lestyán, a majoránna, a borsikafű, és a hagyományos magyar konyha rengeteg zöldségfélét is felvonultatott.
Azért a dietetikus azt is tanácsolja, hogy a húsok kiválasztásánál érdemesebb az alacsonyabb zsírtartalmúak felé nyúlnunk, mint a sertéslapocka, comb vagy karaj, de választhatunk szárnyasokat, csirkét, pulykát, és halféléket is.
A köreteknél pedig szintén minél alacsonyabb zsírtartalmú, ellenben értékes rostokban gazdag ételeket érdemes választani, például a kölest, hajdinát vagy kuszkuszt.
Néhány hagyományos magyaros étel:
- Hájas tészta: a leveles vajas és a kelt tészta szerelemgyereke
- A bográcsozás ráérős műfaj, de megéri