3 pofonegyszerű, kihagyhatatlan rebarbarás süti

Olga | 2021. Május 17.
A rebarbara méltatlanul mellőzött alapanyag a konyhában, pedig csodálatos süteményeket készíthetünk belőle.

A rebarbara szerencsére már általában kapható a zöldséges szekcióban a boltokban, így nem kell nélkülöznünk a konyhában. Az egyébként már 4-5000 éve létező, gyógyhatású növényből igazán csak a 18. századtól maradtak fenn receptek, mert akkortájt terjedt el a répacukor, márpedig a rebarbarához kell a cukor, mert különben elég savanyú. Az ételekben meggyel, cseresznyével, almával és körtével is harmonizál, de a tökéletes gyümölcs a rebarbara mellé leginkább az eper – ebből a párosításból hoztunk három nagyon egyszerűen elkészíthető sütireceptet.

Diétázóknak is ajánljuk!

A rebarbara hasznos növényi rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz: A-, B1-, B2- és C-vitamin, sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén található benne. Fanyar íze a magas almasav-, citromsav- és oxálsav-tartalmának köszönhető. Diétázóknak is ajánlott a fogyasztása, ugyanis 100 gramm rebarbara csupán 16 kilokalóriát tartalmaz.

Rebarbara, eper és mandula egy sütiben

A mandulás rebarbarás sütit imádni fogja a család (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

A tésztához:

A gyümölcshöz:

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tészta hozzávalóit alaposan kikeverjük, és egy tortaforma alján egyenletesen eloszlatjuk. A rebarbarát és az epret apróra vágjuk, majd az egészet megszórjuk a cukorral és liszttel, és így halmozzuk a tortaformában a tésztára. Betoljuk a sütőbe 25 percre, utána megszórjuk a tetejét a szeletelt mandulával és még visszarakjuk sülni 15 percig.

Rebarbarás pohárkrém

Kettőt pislogsz és már kész is van a rebarbarás pohárkrém (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítése:

A rebarbarát és az epret feldaraboljuk, majd egy kis lábasban a narancslével és a cukorral 10 percig főzzük. Közben a tejszínt felverjük és összeforgatjuk a porcukorral és a joghurttal. Miután kihűlt a rebarbarás szirup, összeállítjuk a pohárkrémet, egymásra rétegezve a tejszínes és gyümölcsös krémeket.

Rebarbarás morzsás pite

A rebarbarás morzsasüti egyszerűen elkészíthető (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

A tésztához:

A töltelékhez:

A morzsához:

Elkészítése:

A tésztával kezdjük a műveletet: elkeverjük a porcukrot, lisztet, csipet sót, majd összemorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, ehhez adjuk a legvégén a három tojássárgáját, így gyúrjuk tésztává. Fél órát pihentetjük fóliában a hűtőben a tésztánkat, majd kinyújtjuk és egy piteformába fektetjük. A töltelékhez a rebarbarát és epret feldaraboljuk, a cukorral együtt puhára pároljuk és a zselatinnal sűrítjük. A morzsához a száraz hozzávalókat keverjük össze először, majd a hideg vajjal elmorzsoljuk és végül a cukrot is hozzáadjuk. A 180 fokra előmelegített sütőben elősütjük 15 percig a tésztát, majd ráhalmozzuk a tölteléket, megszórjuk a morzsával és 20-25 perc alatt készre sütjük a rebarbarás morzsasütit.

Kiemelt kép: Getty Images

Források: 1, 2, 3

Mi lesz a vacsora?

Exit mobile version