Rémségek kicsiny pultja: szörnyetegekből főztek A Konyhafőnökben

Belső Olga | 2021. Május 29.
A pulpo gallego egy spanyol galiciai polip fogás. Krumpli, polip, só, paprika, olaj, más nem is kell hozzá.

A szépség nem minden. Persze, amikor egy étel már a tányéron van, nem árt, ha étvágygerjesztőn fest. Ahhoz azonban, hogy az alapanyagokban is meglássuk a szépséget, főleg, ha az állati eredetű, kell némi gasztronómiai tapasztalat, hogy tovább tudjuk gondolni, mi minden válhatna belőle értő kezekben. Például A Konyhafőnök versenyzői kezében. 

Nyúzott marhafej, meredező lábú egész emu, tintahal, sáskarák, nyúzott angolna, ördöghal, és egy hatalmas polip volt a szörnyetegek pultján pénteken A Konyhafőnökből, ezekből kellett kihozniuk valamit a versenyzőknek. Semmi baj, ezek természetesen megszokott eledeleknek számítanak – a világ más részein, elég tehát átkukkantani más országokba egy tuti, működő receptért. Ilyen a pulpo gallego névre hallgató, galiciai polipétel is. Nem kell tőle félni, van benne krumpli és pirospaprika, szóval akár a mi ételünk is lehetne, ha lenne tengerünk (de nincs, polipunk viszont lehet, legfeljebb mélyhűtött)

Pulpo Gallego

Tradicionális spanyol-galiciai polipétel. (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A polipot beledobjuk egy fazék forró vízbe és addig főzzük, amíg meg nem puhul. Ez nagyjából egy órán át fog tartani, ha meg akarunk győződni róla, hogy hogy áll a dolog, próbáljunk beleszúrni egy kést a polip „hónaljába”, ahol a fej és a láb találkozik.
  2. Amikor megpuhult, kiszedjük a polipot a vízből és lehűtjük. Hagyjuk legalább egy órán át pihenni a hűtőszekrényben. Amikor kihűlt felszeleteljük a polip csápjait nagyjából másfél centis, falatnyi darabokra.
  3. Most megfőzzük a krumplit héjastól, egészben. Sós vízben, ha valakinek mondani kell. Hűtsük le, húzzuk le a héját majd vágjuk fel szűk egy centiméteres karikákra, mintha rakott krumplit készítenénk.
  4. Innentől kezdve már csak tálalni kell: fektessük egy tálra a krumplikarikákat, rendezzük el rajta szépen a polipdarabokat, sózzuk, locsoljuk meg olívaolajjal és szórjuk meg pirospaprikával.

Jó étvágyat hozzá!

Sztorik A Konyhafőnök világából

Exit mobile version