nlc.hu
Gasztro

Pirog recept

Süssünk pirogot, mint A Konyhafőnökben!

Forró olajban és sütőben is el lehet készíteni ezt az oroszt ételt, de ha sütőben sütjük, tegyünk vajat a tésztájába!

Ha orosz ételről van szó, legtöbbünknek a borscs és a pirog ugrik be először. Na meg a blincsiki (sz tvaragom), de csak azért, mert sokan emlékszünk még rá, boldogult orosznyelv-tanulmányainkból. De amíg egy nagy fazék céklás-marhahúsos levest elkészíteni fél napig is eltarthat, ami nem túl látványos egy olyan főzőshow-ban, mint A Konyhafőnök, egy nagy tálca pirogot viszonylag gyorsan össze lehet dobni.

A pirog tölteléke hagyományosan hús, káposzta vagy gomba, de ezek kombinációja is nagyon finom. Ideális gyorsétel, olyasmi, mint nekünk a lángos: ha kész a tészta, már csak meg kell tölteni és bele kell dobni a forró olajba. Aki viszont eggyel egészségesebb megoldást választana, jó hír, hogy sütőben is meg lehet sütni a pirogot. Ezt azonban előre el kell dönteni, mert a sütős változat tésztájába – értelemszerűen – jóval több zsiradék kerül.

Húsos-gombás pirog sütőben és olajban

pirog

Ez lesz aztán a lakoma! (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

A tésztához

  • 30 dkg finomliszt
  • fél csomag instant élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1 db tojás
  • 1,3 dl tejföl
  • ha sütőben akarjuk megsütni: 8 dkg puha, ha viszont olajban sütjük ki a pirogot, akkor a vajat elhagyjuk.

A töltelékhez

  • olaj
  • 1 fej hagyma
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál apróra tördelt szárított gomba, pl. vargánya (vagy 10 dkg friss, de akkor tovább kell sütni, hogy elpárologjon a leve)
  • só, bors
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

  1. Először a tésztát készítjük el. A lisztbe belekeverjük az élesztőt és a sót, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt és összegyúrjuk, bár a legjobb, ha dagasztógép végzi helyettünk a munkát. Végül, ha sütőben szeretnénk sütni, beledolgozzuk a tésztába a puha vajat is. Letakarjuk, meleg helyen hagyjuk kelni egy órát.
  2. Most jön a töltelék. A hagymát apróra vágjuk, megdinszteljük az olajon, majd rádobjuk a darált húst, kifehéredésig kevergetjük, majd beletesszük a szárított gombát is. A húsból kisülő nedvesség elvileg elég a szárított gombának, de ha túl száraznak találnánk, adjunk hozzá kevés vizet. Tegyük hozzá az ízesítőket és addig süssük, amíg színt nem kap a hús.
  3. Ha friss gombával dolgozunk, akkor közvetlenül az olajra tegyük (nyilván apróra vágva), várjuk meg, míg a leve elpárolog és utána tegyük rá a darált húst.
  4. Amikor megkelt a tészta, deszkán 2-3 milliméter vékonyra kinyújtjuk, fánkszaggatóval köröket szaggatunk belőle. Mindegyik kör közepére teszünk a húsból, majd félbehajtjuk a kört és körben villával összenyomjuk a széleket, de vissza is lehet kézzel hajtogatni. Úgy is jó, ha nem köröket szaggatunk, hanem négyzetekre vágjuk és belehajtogatjuk a tölteléket, mint egy buktába, sőt, a háromszög alakra hajtás is teljesen szabályos. Lényeg, hogy az illesztéseket jól zárjuk le, ki ne folyjon a töltelék.
  5. Végül megkenjük tojással és betesszük a 200 fokos sütőbe, vagy kisütjük a forró olajban, attól függően, hogy adtunk-e vajat a tésztához.

Ételek egyenesen a forró olajból

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top