Gasztro

Készítsd el otthon! Így készül a strandos lángos

Olyan finom, és olyan könnyű elkészíteni, hogy szinte függőséget okoz. A sajtos, tejfölös, vagy a fokhagymás a kedvenced?

Annak ellenére, hogy lángos sütni nem nagy ördöngösség, a lángosos bódékban mégis képesek néha elrontani. Pedig egy friss, forró lángosnál semmi nem finomabb, és nem csak a strandon kötelező, de például a szombati piacozáskor is. 

 

 

Pár fontos szabály:

  • Mindig tiszta olajban süssük
  • Jó lángost csak bő olajban lehet sütni, 2 liter alatt neki se kezdjünk!
  • Az olaj legyen forró
  • Csak annyi lángost süssünk, amennyit megeszünk, nincs rosszabb az állott, vagy megmelegített lángosnál
  • A tetejére jó minőségű tejfölt és sajtot használjunk

Hozzávalók 4 db nagy lángoshoz:

  • 20 dkg sima liszt
  • 10 dkg rétes liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 1 tk só
  • 1 db kockacukor

A sütéshez::

  • 2 l étolaj

A tetejére:

  • fokhagyma
  • tejföl
  • reszelt sajt
A friss lángos forró.

A jó lángos ropogós, és nagyon puha egyszerre. (Fotó: GettyImages.com)

Az élesztőt morzsoljuk a langyos tejbe, és keverjük bele a kockacukrot is. Hagyjuk felfutni. Közben a liszteket tegyük egy mély tálba, majd keverjük bele a sót is. Adjuk hozzá apródonként az élesztős tejet, majd nagyon alaposan dagasszuk ki. Vékonyan olajozzuk be, takarjuk le, és hagyjuk langyos helyen  hagyjuk duplájára kelni. A megkelt tésztát osszuk négy részre, formáljunk belőle olajos kézzel gombócokat, és amíg az olajat felforrósítjuk, hagyjuk pihenni. Amikor az olaj jó, kézzel nyújtsuk ki a lángosokat, majd egyesével süssük ki úgy, hogy félidőben megfordítjuk. Konyhai papírtörlőn csepegtessük le, majd azonnal kenjük be fokhagymával, vagy tejföllel, esetleg mindkettővel, és szórjuk meg reszelt sajttal.

Strandra menni nem csak a lángos miatt érdemes!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top