6 ehető virág, amivel feldobhatod a menüt

Németh Orsi | 2021. Június 16.
Az ehető virágok sokoldalúan felhasználhatóak a konyhában. Hogy pontosan melyik fogyasztható? Ez a 6 biztosan!

A virágok konyhai felhasználása évezredekre nyúlik vissza, a kínaiak, a görögök és a rómaiak is használták.

A virágok hozzáadásával nem csak színt vihetünk az ételekbe, hanem különleges ízvilágot is létrehozhatunk. Azzal azonban nem árt tisztában lennünk, melyek azok a virágok, amik valóban ehetőek.

Az sem mindegy, hol vesszük meg a virágokat, mint alapanyagot (Fotó: Getty Images/Westend61)

A legismertebb ehető virágok:

Mielőtt nekiesnénk a virágok csócsálásának

„Az is aggodalomra adhat okot, hogy ezeket a növényeket Magyarországon dísznövényként termesztik és forgalmazzák, azaz amennyiben kezelték növényvédő szerrel, annak az élelmezésügyi várakozási ideje egyáltalán nem biztos, hogy a megvásárlás pillanatában lejár. Így vagy magunknak termesszük őket, vagy a fogyasztásukkal legalább egy hónapot várjunk a megvásárlás után. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, az ehető virágok sokat segíthetnek nekünk az étkezésünk változatossá tételében, és az egészségmegőrzésben is” – mondta korábban az nlc-nek Szabó-Szöllösi Tünde, botanikus.

Merőben új ízvilágot varázsolhatsz a megszokott ételeidnek (Fotó: Getty Images/Westend61)

A legismertebb virágcsemegék közé tartozik még az akác, a bodza és a levendula is. Ezekkel kandírozott állapotban vagy akár tortadíszként is találkozhattunk már.

Hogy kell kandírozott virágot készíteni?

Ne a klasszikus kandírozásra gondoljunk, mert a kis szirmok a forró sziruptól csak összeragadnak. Az eljárás: a megtisztított virágszirmokat apró ecsettel bekenjük tojásfehérjével, majd óvatosan meghempergetjük cukorban és kitesszük száradni. Az az így elkészült szirmokat elmajszolhatjuk csak úgy, magában is, de süteményt, tortát is díszíthetünk velük.

Egytálételes receptek:

 (Forrás: via és kert.tv)

(Nyitókép: Westend61/Getty Images)

Exit mobile version