A nyári 40 fokban a hátunk közepére kívánjuk a főzést, amikor a konyhában minimum 60 fokra emelkedik a hőmérséklet, úgyhogy minimalizáljuk ezt a tevékenységet, amennyire csak lehetséges. Mégis kell főtt étel az asztalra ebédre, ezért mutatunk most három olyan Jamie Oliver receptet tésztából, amit villámgyorsan el lehet készíteni.
Pesztós tagliatelle
Hozzávalók:
- 30 gramm friss bazsalikom
- ½ gerezd fokhagyma
- 50 gramm darált mandula
- extra szűz olívaolaj
- 25 gramm parmezán sajt
- ¼ citrom
- 1 db krumpli
- 125 gramm zöldbab
- 300 gramm tagliatelle tészta
- 200 gramm nyári zöldség, mint például lóbab, zöldborsó
Elkészítése:
A bazsalikomot egy kevés sóval mozsárban összetörjük, hozzádobjuk a meghámozott fokhagymát és a darált mandulát, majd krémesre eldolgozzuk. Mehet bele ezek után 4 evőkanál olívaolaj, a finomra reszelt parmezán és a negyed citrom leve. Lobogó, sós vízben egyszerre főzzük meg a tésztát a zöldbabbal és a meghámozott, vékonyra karikázott krumplival. A zöldségeket megtisztítva, darabolva az utolsó három percben a tésztához dobjuk főni. A főzőléből félreteszünk pár kanálnyit, hogy felhasználjuk a bazsalikomos pesztóhoz, ha nem elég krémes, majd leszűrjük a zöldséges tésztát. Egy evőkanál olívaolajjal összeforgatjuk a tésztánkat, majd hozzáadjuk a pesztót és tálaláskor megszórjuk reszelt parmezánnal.
Jamie Oliver tippje
A pesztót teljesen átalakíthatjuk a saját ízvilágunkra, mert bármilyen friss, zöld fűszernövénnyel és sótlan olajos maggal elkészíthető.
Vegetáriánus carbonara
Hozzávalók:
- 400 gramm spagetti tészta
- 4 nagy tojás
- 2 evőkanál lágy ricotta
- 1 db citrom
- 100 gramm zöldborsó
- 100 gramm bébispenót
Elkészítése:
Amíg fő a tészta, egy tálban összekeverjük egy villával a tojásokat sóval, borssal, hozzáadjuk a ricottát és a citrom levét, majd simára dolgozzuk. Amikor már csak három perc maradt hátra a tészta főzési idejéből, beledobjuk a vízbe mellé a borsót. Egy kevés főzőlevelet kiszedünk egy kis tálba, majd leszűrjük a borsós tésztát és visszatesszük a fazékba. Ráöntjük a tésztára a tojásos keveréket és a spenótot, majd fakanállal alaposan összekeverjük, ha szükséges, a tészta főzőlevével még lazítjuk. Salátával tálaljuk.
Szicíliai tonhalas tészta
Hozzávalók:
- 300 gramm kagylótészta
- 4 teáskanál kapribogyó
- 500 gramm cseresznyeparadicsom
- 1 evőkanál oregánó
- 220 gramm olívaolajos tonhalkonzerv
Elkészítése:
A tésztát kifőzzük, közben egy nagy serpenyőben, közepes lángon felforrósítunk egy evőkanál olívaolajat és megpirítjuk benne a kapribogyót. Kiszedjük a bogyókat és az olajba dobjuk a felezett paradicsomokat az oregánóval pár percre. A tonhalról lecsorgatjuk az olajat, a paradicsomokhoz tesszük, adunk hozzá két evőkanállal a tészta főzőlevéből és kevergetjük, amíg elkészül a tésztánk. Leszűrjük a tésztát úgy, hogy félreteszünk egy bögrényit a főzőléből, majd összekeverjük a tonhalas paradicsomot a tésztával, ha szükséges, teszünk hozzá lazításnak a főzőléből. Sózzuk, borsozzuk és a pirított kapribogyóval megszórva tálaljuk.
Jöhet a fagyi?
- 5 perces laktózmentes házi málnafagyi
- A legfinomabb házi eperfagyi receptje
- Így készíthetsz mennyei paleo bourbonvanília-fagyit