Rizottó, a hétköznapi hős: gyors és egyszerű recepteket hoztunk

Olga | 2021. Szeptember 17.
A rizottó a hétköznapok megmentője: ha gyorsan kell meleg ételt varázsolni az asztalra, akkor elő a rizottóreceptekkel!

A rizottóban az a csodálatos, hogy villámgyorsan elkészül és pompás maradékmentő étel, hiszen nagyjából bármilyen zöldséggel és hússal jól kombinálható. Most három olyan receptet mutatunk, amivel megmentheted a hétköznapokat, ha hirtelen lenne szükség meleg ételre.

Csirkés, gombás rizottó

Hozzávalók:

A rizottó villámgyors főétel (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk és megpirítjuk, majd félretesszük. Egy serpenyőben összekeverjük a rizst, apróra vágott hagymát, negyedekre szelt gombát, fokhagymát az alaplével, majd fedő nélkül főzzük kb. 35 percig, amíg a rizs fel nem szívja az összes folyadékot. Amikor ez megtörtént, hozzáadjuk a reszelt parmezánt, vajat és forró vizet, alaposan összekeverjük, majd beleforgatjuk a sült csirkemellet, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a rizottót friss petrezselyemmel.

Citromos, spenótos rizottó

Hozzávalók:

Pikáns rizottó citrommal és spenóttal (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Az olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és egy percig keverés mellett pirítjuk. Ráöntjük a rizst, fehérbort és addig főzzük kevergetve, amíg felszívja a rizs a bort. Jöhet hozzá az alaplé, amivel fedő nélkül, kevergetés mellett főzzük, amíg fel nem szívja teljesen a rizs (ez 12-15 perc lesz). A nyers bébispenótot ezután keverjük hozzá, meglocsoljuk egy citrom levével, beleszórjuk a reszelt héját is, mellé jöhet a vaj és a parmezán, sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk az egészet és tálaljuk a rizottót.

Tipp

Ha rizottót szeretnél másnap felmelegíteni, akkor adj hozzá egy kevés vizet vagy alaplevet és mikrózd két percig, 30 másodpercenként átkeverve.

Sütőtökös, rozmaringos rizottó

Hozzávalók:

Igazi őszi rizottó sütőtökkel (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Egy lábasban lassú tűzön összeforraljuk az alaplét és a sütőtökpürét. Egy mély serpenyőben olívaolajat hevítünk, rádobjuk a felaprított póréhagymát (a zöldjét is!) és mogyoróhagymát, üvegesre pirítjuk nagyjából öt perc alatt. Hozzáadjuk a fokhagymát és rozmaringot, majd ráöntjük a rizst és két percig pirítjuk az egészet. Jöhet bele a fehérbor ezek után, sózzuk, borsozzuk az ételt, felforraljuk a borral, majd felöntjük a sütőtökpürés alaplével. Lassú tűzön, kevergetés mellett főzzük addig, míg felszívja a rizs majdnem az összes folyadékot. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott, friss petrezselyemmel.

Via

Villámgyors desszertek:

Exit mobile version