Ezek a világ legbüdösebb ételei

M. N. | 2021. Október 07.
Egy gyümölcs, egy sajt és két skandináv halétel is felkerült a listára.

A most következő öt étel megízleléséhez előbb le kell győzni a szaguk miatti – jogos – viszolygást. A világ egyes tájain azonban így is népszerű fogások.

Durián

A krémsajt, a hagymamártás, a sherry és más össze nem illő ételek aromájának elegyeként jellemezte a durián szagát a 19. századi természettudós, Alfred Russel. A szagot mások is gyakran hasonlítják a hagymához, de jócskán akadnak olyanok is, akik szerint a gyümölcs egész egyszerűen dögszagot áraszt. Az íze már nagyságrendekkel kellemesebb, mint a szaga: a vaníliásan édeskés gyümölcsöt Ázsiában épp ezért rendszeresen fogyasztják, általában rizzsel, de krémeket, mártást, turmixot és fagylaltot is készítenek belőle.

Durián (Fotó: Getty Images)

Surströmming

A surströmming egy hagyományos svéd nemzeti étel, azok között is messze a legbüdösebb. A savanyú, erjesztett heringet még Svédország hivatalos kormányzati honlapján is úgy említik, hogy „csípős, rothadó hal szaga van”. Mindemellett azt is javasolják, hogy a konzervdobozt lehetőleg a szabadban nyissuk ki, de tartalmát beltéren fogyasszuk el, mivel a szaga vonzza a legyeket. 

Surströmming (Fotó: Getty Images)

Vieux Boulogne

A bedfordshire-i Cranfield Egyetem szakemberei 2004-ben egy speciális „elektronikus orr” segítségével vizsgálták meg a világ legbüdösebbnek tartott sajtjait, majd a kutatás végül arra jutott, hogy mind közül a legbrutálisabb szaga a francia Vieux Boulogne-nak van. A pasztörizálatlan, tehéntejből készült, préselés nélküli sajt szaga leginkább talán a trágyához hasonlít. Az íze viszont meglepően lágy.

Vieux Boulogne (Fotó: Getty Images)

Büdös tofu

Már az elnevezése is elárulja ezt a tofufajtát, melyet halszósz és zöldségek keverékében erjesztenek, amitől rothadó, más vélemények szerint erős lábszagra emlékeztető szagot áraszt. Kínában így is kifejezetten népszerű, legfőképpen utcai kifőzdékben, rántva árusítják. 

Büdös tofu (Fotó: Getty Images)

Lutefisk

A lutefisk a norvégok legszagosabb nemzeti étele, mely világviszonylatban is az élmezőnyben van. A szárított, sózott tőkehalat napokig lúgos folyadékban pácolják, majd zselés-kocsonyás állagúra főzik. Már a textúrája sem kimondottan gusztusos, a szagában pedig a rothadó hal és egy bűzös sajt aromája keveredik.

Lutefisk (Fotó: Wikipedia)

via

Még több bizarr étel

Exit mobile version