A szénhidrát nem az ellenségünk, de nem mindegy, hogy a nap melyik részében és milyen fajta széndhidrátot eszünk. Nemcsak az alakunkért kell vigyázni a gyors felszívódású szénhidrátokkal, hanem az egészségünk érdekében is muszáj odafigyelni, hogy olyan ételek kerüljenek a tányérunkra, melyekkel támogatjuk a szervezetünk működését. Ebben is és a karcsúság elérésében, megőrzésében is segítségünkre lesz ez a három keto vacsora.
Citromos haloumi kapribogyóval
Hozzávalók:
- 2 ek extra szűz olívaolaj
- 180 g haloumi sajt szeletelve
- 2 tk lecsepegtetett kapribogyó
- 1 tk finomra reszelt citromhéj
- 2 ek citromlé
- 80 g vegyes salátalevél
Elkészítése:
Két teáskanál olajat tegyünk egy nagy serpenyőbe, süssük aranybarnára a haloumi szeleteket és tegyük át egy tányérra. A maradék olajat felhevítjük a serpenyőben, beledobjuk a kapribogyót és kevergetés mellett pirítjuk 3-5 percig, hozzáadjuk a citromhéjat, további egy percig pirítjuk, majd összeforraljuk a citromlével. A haloumit és a salátát tányérra rendezzük, meglocsoljuk a forró citromos kapribogyós szósszal, borsozzuk és azonnal megesszük a vacsorát.
Kókuszos csirkecurry
Hozzávalók:
- 2 ek olívaolaj
- 600 g filézett csirkecomb felkockázva
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk reszelt gyömbér
- 0,5 teáskanál kurkuma
- 2 tk mustármag
- 2 tk őrölt kömény
- 1 tk őrölt koriander
- 400 ml kókuszkrém
- 500 g brokkoli, apróra vágva
- 1 lime leve
Elkészítése:
Az olaj felét felforrósítjuk egy nagy serpenyőben, hozzáadjuk a felkockázott csirkét, időnként megkeverve aranybarnára pirítjuk 2-3 perc alatt, majd kiszedjük egy tányérra. A serpenyőbe beletesszük a maradék olajat, üvegesre pirítjuk benne az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért, kurkumát, mustármagot, köményt és a koriandert és 2 percig pirítjuk a fűszerekkel együtt. Ezek után mehet rá a kókuszkrém és a csirke, 20 percig közepes lángon főzzük, amíg a csirke megpuhul. A különleges vacsorához tálaljunk párolt brokkolit a lime levével meglocsolva.
Csirke és karfiol sütőben sütve
Hozzávalók:
- 1 ek olívaolaj
- 10 g vaj
- 1 kg karfiol
- 120 g bacon
- 1 nagy marék bébispenót
- 125 ml tejszín
- 2 tk kakukkfű
- 2 szál újhagyma
- 500 g csirkemell
- 55 g reszelt parmezán
- só, bors
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra és kivajazunk egy magasabb falú tepsit. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, hozzátesszük a 10 gramm vajat, majd mehet bele karfiol rózsáira szedve és a szalonna kockázva, 8-10 percig pirítjuk időnként megkeverve. Amikor aranybarnára pirult, rádobjuk a kisebb darabokra tépett spenótot, megfonnyasztjuk 2 perc alatt. Lehúzzuk a serpenyőt a tűzről, hozzáadjuk a tejszínt, a kakukkfüvet és az újhagyma felét, összekeverjük és áttesszük a tepsibe. A serpenyőt elmosogatjuk, egy kevés olajat forrósítunk benne, majd a sózott, borsozott, kockákra vágott csirkemellet aranybarnára pirítjuk. A húst helyezzük a karfiol keverék tetejére, szórjuk rá sajtot és 20-25 perc alatt süssük készre. Tálaláskor megszórjuk az apróra vágott újhagyma másik felével.
Legyen leves is!
- 3 testet-lelket melengető leves hűvös estékre
- 3 laktató leves, ami után már nem kell második
- 3 klasszikus őszi leves, amivel elindítjuk az idei levesszezont