Ősszel és télen nagy kedvencünk a gazdag, forró leves, egyrészt mert könnyű elkészíteni a leveseket, másrészt pedig olyan sok zöldséget tehetünk bele, amennyit nem szégyellünk. A téli levesek nemcsak a testnek, de a léleknek is tökéletesek a hideg hónapokban vacsorára.
Kolbászos leves tortellinivel
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 50 dkg olasz kolbász
- ½ bögre fehérbor
- 1 vöröshagyma
- 2 zelleszár
- 3 gerezd fokhagyma
- 6 bögre alaplé
- 2 teáskanál majoranna
- 1 teáskanál édeskömény
- 1 babérlevél
- bors
- 1 csomag háromsajtos tortellini
Elkészítése:
Egy nagy serpenyőben megpirítjuk az olívaolajban a felkarikázott kolbászt 6-8 perc alatt. Hozzáöntjük a fehérbort, egy percig együtt forraljuk, majd mehet bele a felkockázott hagyma, zellerszár, fokhagyma, felöntjük az alaplével és megszórjuk a fűszerekkel, és hagyjuk kis lángon gyöngyözni a levest 45-50 percig. Közben kifőzzük a tortellinit a zacskón található utasítások szerint, és tálaláskor teszünk belőle a levesünkbe.
Vöröslencseleves zöldségekkel
Hozzávalók:
- 85 gramm vöröslencse
- 2 sárgarépa
- 3 zellerszár
- 2 kisebb póréhagyma
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál kakukkfű
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál koriander
- 4 bögre zöldségalaplé
Elkészítése:
Egyszerű dolgunk lesz: minden zöldséget felkarikázunk, egy lábosba tesszük a lencsével, az egészet felöntjük az alaplével és hagyjuk fedő alatt lassan rotyogni 30 percig a levest. Amikor kész, a leves harmadát turmixoljuk össze és öntsük vissza a lábosba, így sűrítve önmagával az ételt.
Rizses leves húsgombóccal
Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús
- 2 szál újhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db friss gyömbér
- 4 bögre alaplé
- 250 gramm zöldborsó
- 3 bögre főtt rizs
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A darált húst, apróra vágott újhagymát és fokhagymát összekeverjük, a gyömbérből reszelünk hozzá egy körömnyi darabot, sózzuk, borsozzuk, majd falatnyi golyókat formázunk belőle. A gombócokat elhelyezzük a tepsiben és betoljuk a sütőbe 5-7 percre, amíg megpirulnak. Közben egy lábasban felforraljuk az alaplét, hozzáadjuk a főtt rizst, zöldborsót és végül a megpirult gombócokat, majd fedő alatt, közepes lángon főzzük 10 percig.