nlc.hu
Gasztro

3 téli leves receptje

3 testet-lelket melengető leves hűvös estékre

Hűvös, szürke esték várnak ránk a téli hónapok alatt, melegítsük fel testünket és lelkünket laktató, forró levesekkel!

Ősszel és télen nagy kedvencünk a gazdag, forró leves, egyrészt mert könnyű elkészíteni a leveseket, másrészt pedig olyan sok zöldséget tehetünk bele, amennyit nem szégyellünk. A téli levesek nemcsak a testnek, de a léleknek is tökéletesek a hideg hónapokban vacsorára.

Kolbászos leves tortellinivel

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 50 dkg olasz kolbász
  • ½ bögre fehérbor
  • 1 vöröshagyma
  • 2 zelleszár
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6 bögre alaplé
  • 2 teáskanál majoranna
  • 1 teáskanál édeskömény
  • 1 babérlevél
  • bors
  • 1 csomag háromsajtos tortellini
Egyél levest vacsorára

A kolbászos leves a család kedvence lesz (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Egy nagy serpenyőben megpirítjuk az olívaolajban a felkarikázott kolbászt 6-8 perc alatt. Hozzáöntjük a fehérbort, egy percig együtt forraljuk, majd mehet bele a felkockázott hagyma, zellerszár, fokhagyma, felöntjük az alaplével és megszórjuk a fűszerekkel, és hagyjuk kis lángon gyöngyözni a levest 45-50 percig. Közben kifőzzük a tortellinit a zacskón található utasítások szerint, és tálaláskor teszünk belőle a levesünkbe.

Vöröslencseleves zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 85 gramm vöröslencse
  • 2 sárgarépa
  • 3 zellerszár
  • 2 kisebb póréhagyma
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál koriander
  • 4 bögre zöldségalaplé
Forró levesek hideg estékre

A sűrű lencseleves felmelegíti a hideg estét (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Egyszerű dolgunk lesz: minden zöldséget felkarikázunk, egy lábosba tesszük a lencsével, az egészet felöntjük az alaplével és hagyjuk fedő alatt lassan rotyogni 30 percig a levest. Amikor kész, a leves harmadát turmixoljuk össze és öntsük vissza a lábosba, így sűrítve önmagával az ételt.

Rizses leves húsgombóccal

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús
  • 2 szál újhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db friss gyömbér
  • 4 bögre alaplé
  • 250 gramm zöldborsó
  • 3 bögre főtt rizs
Húsgombócos leves rizzsel

A rizs és a húsgombóc tökéletes párosítás a levesben (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A darált húst, apróra vágott újhagymát és fokhagymát összekeverjük, a gyömbérből reszelünk hozzá egy körömnyi darabot, sózzuk, borsozzuk, majd falatnyi golyókat formázunk belőle. A gombócokat elhelyezzük a tepsiben és betoljuk a sütőbe 5-7 percre, amíg megpirulnak. Közben egy lábasban felforraljuk az alaplét, hozzáadjuk a főtt rizst, zöldborsót és végül a megpirult gombócokat, majd fedő alatt, közepes lángon főzzük 10 percig.

Forrás: 1, 2, 3

Krumplis ételek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top