5 dolog, amit talán nem tudtál a pezsgőről

M. N. | 2022. Január 01.
Mielőtt durrannának a szilveszteri pezsgők, hoztuk néhány érdekességet az itallal kapcsolatban.

Kétszer erjesztik

Az erjesztés (fermentáció) során a mikroszkopikus élesztőgombák energiát vonnak ki a cukorból, hulladékként pedig alkoholt és szén-dioxidot termelnek. Ahhoz azonban, hogy elegendő szén-dioxidot termeljenek a buborékok keletkezéséhez, a borászoknak kétszer kell erjeszteniük a pezsgőt. Az ital készítéséhez használatos szőlő ugyanis nem túl édes, így nincs benne túl sok cukor. Az erjedés első köre után a bor csak körülbelül kilenc százalék alkoholt tartalmaz, ami meglehetősen alacsony, a szén-dioxid pedig távozik, így nem képződnek buborékok. Az fermentáció második körében a borászok egy kis extra cukrot és még több élesztőt adnak hozzá. Ezután lezárják az üveget, az élesztőgombák pedig több szén-dioxidot és alkoholt termelnek, miközben elpusztulnak és voltaképpen felemésztik magukat, előállítva azokat a molekulákat, amelyek az érlelt pezsgő ízéért felelősek.

Magas nyomás

Mivel az erjesztés során a palackokat lezárják, a szén-dioxid molekulák nem tudnak gázként távozni, így feloldódnak a borban. A zárt palackban hatalmas nyomás alakul ki, mely körülbelül háromszorosa az autó gumiabroncsaiban uralkodó nyomásnak. Ha egy üveg pezsgőben található szén-dioxid gázként kitágulhatna, hat pezsgősüveget lehetne vele megtölteni. 

(Fotó: Getty Images)

80 százalék 

Amikor a pezsgőt pohárba öntjük a szén-dioxid körülbelül 80 százaléka a diffúzió nevű folyamat révén láthatatlanul távozik, a maradék 20 százalék képezi tehát az italban kitöltés után is látható buborékokat. Maguk a buborékok voltaképpen a pezsgőspohárban születnek, mégpedig apró szennyeződéseken, amelyek lehetővé teszik, hogy a szén-dioxid molekulák összegyűljenek és buborékot képezzenek. Egy kutatás során kimutatták, hogy a legtöbb buborék olyan szöszdarabkákon képződik, amelyek valószínűleg törölgetéskor, a konyharuháról, esetleg porszemként kerültek a pohárba.

Hidegen és ferdén

A buborékok mennyiségét megnövelhetjük, illetve hosszabban megőrizhetjük, ha a pezsgőt felbontás előtt behűtjük – ez ugyanis lelassítja a gázmolekulákat – illetve ha úgy öntjük a pezsgőspohárba, hogy azt közben ferdén tartjuk. Minél keskenyebb szájú poharat használunk, a buborékok annál lassabban távoznak az italból. 

5-15

Egy kutatás bebizonyította azt is: a pohár formája befolyásolja, mennyi idő alatt válik érezhetővé az alkohol hatása. A vizsgálat során annak a csoportnak a tagjai, akik keskeny szájú pohárból fogyasztották el a pezsgőt, nagyjából 5 perc után, míg azok, akik széles szájú pohárból ittak meg azonos mennyiséget, csak 15 perc elteltével kezdtek ittas állapotba kerülni. A vérben mért alkoholszint azonban mindkét csoport tagjai esetében megegyező volt. 

via 

Exit mobile version