nlc.hu
Gasztro

5. alkalommal hirdették meg a WebWineWriting versenyt

Spanyol utazást és hazai bortúrát is lehet nyerni: borkedvelő hobbiírók, újra WebWineWriting verseny!

Idén először nemcsak írással, hanem videózással foglalkozó borkedvelőket is versenyre invitálnak a WebWineWriting szervezői.
Erkély, laptop, egy pohár bor, éjszaka

Kiknek szól az ötödik alkalommal meghirdetett WebWineWriting verseny? A szakmai elhivatottsággal bíró borszakírókon kívül a téma iránt érdeklődőket is megszólítja a versenykiírás.

A jelentkezők lehetnek csak az asztalfióknak író hobbisták, bloggerek vagy már gyakorló írók, nyeremények sora vár a kibontakozásra váró tehetségekre. A kategóriánként megadott két verzió közül az „A” szólítja meg a kezdőket, a „B” verzió a már gyakorló borszakírókhoz szól.

A korábbi nyertesek között találjuk többek között Ercsey Dánielt is, aki borszakíróként ma már nevet szerzett magának, a YouTube-csatornájáról is sokat lehet tanulni.

A nyeremények között négynapos all-inclusive spanyol pezsgős utazás, négynapos hazai bortúra,

 6 palackos Tokaji Aszú válogatás és 3 literes díjnyertes 2015-ös villányi Csanád Cuvée is vár.

A WebWineWriting verseny kategóriái:

20 éves a Béres Szőlőbirtok
A Béres-csepp feltalálása immár 50 évvel történt, a Béres-család pedig két évtizeddel ezelőtt a borászkodásba is belefogott, szintén komoly szakmai sikerrel. A versenyszervezők most arra kérik a nevezőket, hogy osszák meg egy személyes élményüket a Béres Szőlőbirtokkal kapcsolatban, a gyakorlottabb írókat pedig arra, hogy szakszerűen mutassák be a birtokot.

„Szűretlen” buborékok – A Koch támogatásával
Ebben a kategóriában nem különböztetik meg egymástól a kezdő és haladó boros írókat, mindenkitől a szűretlen borok és pezsgők témájában várják az írásokat. Ha tisztában vagyunk a seprő, a degorzsálatlan, a maradékcukor és a likőrözés szakszavakkal, már csak a Kock birtok pezsgőit kell beleszőnünk az írásba, és nevezhetünk a „Szűretlen” buborékok címszó alatt.

A Z generáció és a bor – A HNT támogatásával
A HNT, avagy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kreatív írásra invitálja a fiatalokat. A legújabb kutatások ugyanis egyértelműen arra mutatnak, hogy csökken a borfogyasztási kedv a fiatal generáció körében. Itt a szervezők kiírása szerint „bármilyen magyar borról, borokról, borvidékről, borászatról, borbárról, borútról, műfaji megkötés nélkül” várják a pályaműveket, könnyített nevezési módon. Részletek itt.

Vágykeltő kortyok – videós kategória
A videós kategóriában minimum 2 és maximum 5 perces pályaműveket várnak. A videósok számára „egyetlen megkötés van: a videó magyar bort vagy magyar szőlőfajta borát mutassa be.”

A zsűri bemutatásához a szervezőket idézzük: az angol nyelvű írásokat olyan szakemberek zsűrizik, mint Rose Murray Brown MW, Skócia első számú borszakírója, Katie Mather, a nemrég magyar tematikával megjelent Glug magazin szerkesztője, Wojciech Bonkowski vezető lengyel borszakíró, a videókat pedig többek között Charlie Arturaola értékeli, a díjnyertes El Camino del Vino című film főszereplője. A magyar zsűritagok közt megtaláljuk Regéczi-Béres Melindát, a Béres Szőlőbirtok ügyvezetőjét, Koch Csabát, a Magyar Bor Akadémia elnökét, Herczeg Ágnes borszakértőt, a videós zsűriben pedig Kemény Gabriella költőt és influenszert.

A pályaműveket július 25-ig lehet beküldeni.

A díjátadóra augusztus 25-én kerül sor a Pannonhalmi Főapátsági Pincészetben.

A versenykiírás minden további részlete itt elérhető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top