A Pénzcentrum a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnökével, Erdélyi Balázzsal készített interjút. A cikkből kiderül, hogy alapanyagok ára folyamatosan emelkedik, és hetente, sőt már lassan naponta más áron érkeznek be az üzletekbe. Mint mondja, a nagykereskedők is nehéz helyzetben vannak, hiszen ők sem kapnak időben és kiszámítható módon árut és náluk is minden szállítás napi áras.
Erdélyi Balázs úgy véli, az sem segít, hogy a tejtermékek ára is egekbe szökött, körülbelül 50-100 százalékkal emelkedtek az elmúlt időszakban és emellett is sokszor készlethiány is van: nincs elég tejszín, vagy nincs elég vaj. Ezekhez a nehézségekhez a háromszoros energiaárak is hozzácsapódnak.
A kedvezőtlen körülmények miatt idén nagyobb áremelés tapasztalható a fagylalt árában is, amíg tavaly 300-350 Ft körül volt a legtöbb helyen egy gombóc ára, idén az átlagos ár valahol 400-450 Ft körül lesz.
Erdélyi elmondta, hogy az év fagyiját azért idén is megválasztják.