nlc.hu
Gasztro

Megválasztották az év európai fagyiját

Csoki és mogyoró lett 2022 európai fagyija

Ausztriában volt a szavazás, Bécsben az év fagyija a csoki-banán lett.

Megkezdődött a fagylaltszezon Ausztriában. Az osztrák fagylaltkészítők tíz éve azzal nyitják meg a szezont, hogy bejelentik, melyik fagyit választották az év ízének. Tavaly például a Mozart lett az év fagyija (nugát, marcipán és pisztácia), előtte a mák, 2019-ben pedig a virágos kreációk – levendula, rózsa, bodza – álltak a középpontban.

2022-ben a Dolce Sinfonia lett az év európai fagylaltja (Fotó: City of Vienna)

Idén a csoki-banán lett az év fagyija Ausztriában. A fagylaltkészítők a hagyományoknak megfelelően megválasztották 2022 európai fagyiját is. A címet idén a „Dolce Sinfonia“ nyerte el. Az édes szimfónia csokoládé és mogyoró varázslatos kombinációja, a kreációt március 24-én, a kézműves fagylalt napján ünneplik.

A Fagyihetet – ami idén a csoki-banánról szól majd – május 1. és 8. között tartják az osztrák fagyizók, a Gyerek Fagyihét pedig június 27-én, a nyári szünet első napján kezdődik. Ilyenkor azok a fagyifajták kerülnek a középpontba, ami a gyerekek kedvence: a tarkabarka egyszarvú, a vanília, a hupikék törpfagyi vagy a Frizzzi.

Ausztriában becslések szerint évente fejenként nyolc liter fagylaltot fogyasztanak, legyen az kézműves termék vagy boltban vásárolt. Ez 64 fagyigombócnak felel meg. A legnépszerűbb ízek továbbra is az eper, a vanília, a csokoládé, a mogyoró, a mangó, a pisztácia, a sztracsatella, a citrom és az amaréna meggy.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top