Hétvégi menü: bolondos és szeszélyes, mint amilyen az időjárás

Hídvégi Krisztina | 2022. Április 22.
Április a szeszélyes időjárásáról nevezetes. Borongós az idő? Bolondítsátok meg a hétvégi menüt ti is! Lesz részeges karalábéleves, csomboros marharagu vadrizzsel, pisztráng grillezett körtével, bébispenótos szívsalátával. A hétvégi menüsort pedig ezúttal a női szeszéllyel zárjuk, ami garantáltan jókedvre derít mindenkit!

Bolondítsátok meg a hétvégi menüt és mindenki bolondulni fog értetek! Részeges karalábélevessel indítunk, hogy megadjuk az alaphangulatot. Lesz kétféle főétel is, elvégre a szabályok azért vannak, hogy néha felrúghassuk őket! A zöldborsós, csomboros marharagu maga a csábítás.

Tudtátok, hogy az ókori rómaiak által előszeretettel használt borsikafűről, a csomborról úgy tartották, hogy a szatírok gyógynövénye (satureja)?

Ebből fakadóan előszeretettel alkalmazták például szerelmi kötésekhez és bájitalokhoz. A sült pisztráng grillezett körtével, brokkolis rizzsel, bébipenótos szívsalátával, no és az elmaradhatatlan tartárral magáért beszél. Fejedelmi fogás, megérdemeljük. Grillezett körtével bolondítjuk meg! Végül a már-már szinte a feledés homályába veszett, retró édességgel, a női szeszéllyel fejezzük be a bolondos menüsort. Ki-ki az aktuális hangulata szerint fogyassza, de vigyázat! Ez a desszert könnyen mosolyt varázsol mindenki arcára!

Fehérboros karalábéleves

Fehérboros karalábéleves (Fotó: Getty Images)

Fehérboros karalábéleves

Hozzávalók:

Elkészítése: 

  1. A karalábét, a krumplit és a hagymát megpucoljuk, kockára vágjuk. Néhány friss karalábélevelet félreteszünk.
  2. Kevés vajon megdinszteljük a zöldségeket, vágunk bele petrezselymet, majd adunk hozzá 4 dl alaplét (marhahúsleves-kocka is megfelel). Fűszerezzük és puhára főzzük. Amikor majdnem kész, öntünk hozzá tejszínt és bort. Botmixerrel összekeverjük.
  3. A bacont olívaolajon megpirítjuk, ha már majdnem kész, mellétesszük a karalábéleveleket is és egy percig fonnyasztjuk. Tálaláskor a bacont és a karalábéleveleket a levesre helyezzük.

Zöldborsós, csomboros marharagu 

Zöldborsós, csomboros marharagu (A szerző fotója)

Zöldborsós, csomboros marharagu

Hozzávalók:

Elkészítése:

  1. A felhevített zsiradékon megpirítjuk a kockára vágott hagymát és a finomra vágott fokhagymát.
  2. Hozzáadjuk a szintén kockára, nagyobb darabokra vágott marhahúst és tovább pirítjuk.
  3. Belekeverjük a sűrített paradicsomot, felöntjük vízzel, majd beletesszük a zöldfűszereket. Izésítsük sóval, borssal.
  4. Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük lefedve 4-5 órán át.
  5. Ezt követően rakjuk bele a zöldborsót meg és a sárgarépát és további 15 percig főzzük.
  6. Főtt vadrizzsel és néhány friss babérlevéllel díszítve tálaljuk.

Pisztráng grillezett körtével, tartárral, brokkolis, parmezános rizzsel és bébispenótos szívsalátával

Pisztráng grillezett körtével, tartárral, brokkolis, parmezános rizzsel és bébispenótos szívsalátával (A szerző fotója)

Pisztráng grillezett körtével, tartárral, brokkolis, parmezános rizzsel és bébispenótos szívsalátával:

Hozzávalók:

A salátához:

A tartárhoz:

A brokkolis rizshez:

a díszítéshez:

Elkészítése:

 

Női szeszély

Női szeszély

Női szeszély 

Hozzávalók:

a díszítéshez, a tetejére:

Elkészítése: 

  1. A lisztet sütőporral, csipet sóval elkeverjük, a vajjal elmorzsoljuk. A 4 tojássárgáját 4 evőkanál kristálycukorral 2 evőkanál tejjel habosra keverjük. Ezt a keveréket a lisztes keverékkel összekeverjük, alaposan összegyúrjuk. Egy nagyobb kivajazott tepsibe simítjuk. Megkenjük baracklekvárral.
  2. Előmelegített sütőben 200 fokon, 20 percig sütjük.
  3. 6 db tojásfehérjéből 1 csipet sóval nagyon kemény habot verünk, a porcukrot apránként adjuk hozzá. A diót durvára őröljük.
  4. A félig sült tésztára kenjük a cukros habot, rászórjuk a diót.
  5. A 100 fokra levett sütőben még hagyjuk kb. 15 percig, amíg a hab megszilárdul, illetve a dió kissé megpirul.

További hétvégi menü ötletek:

Exit mobile version