nlc.hu
Gasztro
Hétvégi menü

Hétvégi menü: bolondos és szeszélyes, mint amilyen az időjárás

Április a szeszélyes időjárásáról nevezetes. Borongós az idő? Bolondítsátok meg a hétvégi menüt ti is! Lesz részeges karalábéleves, csomboros marharagu vadrizzsel, pisztráng grillezett körtével, bébispenótos szívsalátával. A hétvégi menüsort pedig ezúttal a női szeszéllyel zárjuk, ami garantáltan jókedvre derít mindenkit!

Bolondítsátok meg a hétvégi menüt és mindenki bolondulni fog értetek! Részeges karalábélevessel indítunk, hogy megadjuk az alaphangulatot. Lesz kétféle főétel is, elvégre a szabályok azért vannak, hogy néha felrúghassuk őket! A zöldborsós, csomboros marharagu maga a csábítás.

Tudtátok, hogy az ókori rómaiak által előszeretettel használt borsikafűről, a csomborról úgy tartották, hogy a szatírok gyógynövénye (satureja)?

Ebből fakadóan előszeretettel alkalmazták például szerelmi kötésekhez és bájitalokhoz. A sült pisztráng grillezett körtével, brokkolis rizzsel, bébipenótos szívsalátával, no és az elmaradhatatlan tartárral magáért beszél. Fejedelmi fogás, megérdemeljük. Grillezett körtével bolondítjuk meg! Végül a már-már szinte a feledés homályába veszett, retró édességgel, a női szeszéllyel fejezzük be a bolondos menüsort. Ki-ki az aktuális hangulata szerint fogyassza, de vigyázat! Ez a desszert könnyen mosolyt varázsol mindenki arcára!

Fehérboros karalábéleves

Fehérboros karalábéleves

Fehérboros karalábéleves (Fotó: Getty Images)

Fehérboros karalábéleves

Hozzávalók:

  • 2 db karalábé
  • 2 db krumpli
  • 2 db hagyma
  • 2 szelet bacon
  • petrezselyem
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 dl fehérbor
  • 1 evőkanál vaj
  • őrölt fekete bors
  • marhahúsleveskocka

Elkészítése: 

  1. A karalábét, a krumplit és a hagymát megpucoljuk, kockára vágjuk. Néhány friss karalábélevelet félreteszünk.
  2. Kevés vajon megdinszteljük a zöldségeket, vágunk bele petrezselymet, majd adunk hozzá 4 dl alaplét (marhahúsleves-kocka is megfelel). Fűszerezzük és puhára főzzük. Amikor majdnem kész, öntünk hozzá tejszínt és bort. Botmixerrel összekeverjük.
  3. A bacont olívaolajon megpirítjuk, ha már majdnem kész, mellétesszük a karalábéleveleket is és egy percig fonnyasztjuk. Tálaláskor a bacont és a karalábéleveleket a levesre helyezzük.

Zöldborsós, csomboros marharagu 

Zöldborsós, csomboros marharagu 

Zöldborsós, csomboros marharagu (A szerző fotója)

Zöldborsós, csomboros marharagu

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál sertészsír (vagy más zsiradék)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 60 dkg marhahús (marhacomb)
  • 4 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2.5 dl víz
  • 3 db babérlevél
  • 2 szár friss rozmaring és kakukkfű
  • 2 teáskanál csombor (más néven borsikafű, lehetőleg friss)
  • 1 kávéskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1 teáskanál só
  • 20 dkg zöldborsó
  • 20 dkg sárgarépa

Elkészítése:

  1. A felhevített zsiradékon megpirítjuk a kockára vágott hagymát és a finomra vágott fokhagymát.
  2. Hozzáadjuk a szintén kockára, nagyobb darabokra vágott marhahúst és tovább pirítjuk.
  3. Belekeverjük a sűrített paradicsomot, felöntjük vízzel, majd beletesszük a zöldfűszereket. Izésítsük sóval, borssal.
  4. Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük lefedve 4-5 órán át.
  5. Ezt követően rakjuk bele a zöldborsót meg és a sárgarépát és további 15 percig főzzük.
  6. Főtt vadrizzsel és néhány friss babérlevéllel díszítve tálaljuk.

Pisztráng grillezett körtével, tartárral, brokkolis, parmezános rizzsel és bébispenótos szívsalátával

Pisztráng grillezett körtével, tartárral, brokkolis, parmezános rizzsel és bébispenótos szívsalátával

Pisztráng grillezett körtével, tartárral, brokkolis, parmezános rizzsel és bébispenótos szívsalátával (A szerző fotója)

Pisztráng grillezett körtével, tartárral, brokkolis, parmezános rizzsel és bébispenótos szívsalátával:

Hozzávalók:

  • 50 dkg pisztráng
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db citrom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint (frissen tört)

A salátához:

  • 3 db szívsaláta
  • 1 marék bébispenót
  • 1 db kápia paprika
  • 3 db paradicsom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 kávéskanál citromlé
  • só, bors
  • 2 db körte
  • 1 evőkanál méz

A tartárhoz:

  • 2 dl tejföl (20%-os)
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 dkg cukor (kristály)
  • 1 kávéskanál citromlé

A brokkolis rizshez:

  • 10 dkg rizs
  • 5 dl víz 
  • 1 csipet só
  • 25 dkg brokkoli

a díszítéshez:

  • parmezán forgács

Elkészítése:

  • A halakat megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük. Éles késsel mindkét felüket beirdaljuk (a vágások 1 cm-es távolságokra legyenek és ne legyenek túl mélyek)
  • Olívaolajjal megkenjük a pisztrángokat, meghintjük durva szemű tengeri sóval és frissen őrölt fekete borssal. Belsejükbe petrezselymet és citromkarikákat dugunk. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
  • A hozzávalókat a tartármártáshoz összekeverjük, megkóstoljuk, és ha ízlésünk úgy kívánja, bármelyik ízesítőből még teszünk bele egy keveset.
  • A salátához a szívsalátát leveleire szedjük, kockára vágjuk a paradicsomot és a kápia paprikát. Az olívaolajhoz adjuk a citromlét, a mustárt, sóval és borssal ízesítjük, majd alaposan összekeverjük és a dresszinggel leöntjük a salátaleveleket.
  • A körtéket cikkekre vágjuk és mézen megfuttatva meggrillezzük. 
  • Következhet a rizses köret. A brokkolit rózsáira szedjük.
  • A víz felét felforraljuk, majd beletesszük a brokkolit. Amikor újra forrni kezd, szűrőkanállal egy hideg vízzel teli tálba szedjük.
  • A brokkoli főzővizéhez hozzáöntjük a maradék vizet, beletesszük a rizst és a sót, és puhára főzzük. Vékonyra vágott parmezánszeletekkel díszítjük.

 

Női szeszély

Női szeszély

Női szeszély

Női szeszély 

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 12 dkg vaj
  • 4 tojássárgája
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál tej

a díszítéshez, a tetejére:

  • 15 dkg baracklekvár
  • 6 db tojásfehérje
  • 15 dkg (vaníliás) porcukor
  • 15 dkg dió

Elkészítése: 

  1. A lisztet sütőporral, csipet sóval elkeverjük, a vajjal elmorzsoljuk. A 4 tojássárgáját 4 evőkanál kristálycukorral 2 evőkanál tejjel habosra keverjük. Ezt a keveréket a lisztes keverékkel összekeverjük, alaposan összegyúrjuk. Egy nagyobb kivajazott tepsibe simítjuk. Megkenjük baracklekvárral.
  2. Előmelegített sütőben 200 fokon, 20 percig sütjük.
  3. 6 db tojásfehérjéből 1 csipet sóval nagyon kemény habot verünk, a porcukrot apránként adjuk hozzá. A diót durvára őröljük.
  4. A félig sült tésztára kenjük a cukros habot, rászórjuk a diót.
  5. A 100 fokra levett sütőben még hagyjuk kb. 15 percig, amíg a hab megszilárdul, illetve a dió kissé megpirul.

További hétvégi menü ötletek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top