A karobpor megjelenésre és „viselkedésre” is megegyezik a kakaóporral, nem véletlenül használják a cukrászatok is szívesen. A kávéhoz hasonlóan a pörkölés módjától függően lehet világosat és sötétet is kapni. Ugyanúgy készíthetünk belőle italt, mint a kakaó esetében, és lehet sütemények, torták, kekszek, energiagolyók, pudingok és turmixok ízesítője. Készíthetünk karobos fagylaltot és keverhetjük palacsintatésztába is.
Hogyan állítják elő a karobport?
A karob a szentjánoskenyérfa hüvelytermése, melynek magjait kiszárítják és porítják, végül pörkölik.
De miért is váltanánk le a jól bevált kakaót?
Több okból is egyre többen preferálják kakaó helyett a karobot. Először is, míg a kesernyés kakaóport cukrozni kell, a karob természetes módon édeskés. Meg kell jegyezni azonban, hogy a karob – sok leírással ellentétben – egyedi ízjegyekkel rendelkezik, és bár emlékeztet rá, az íze nem egyezik meg a kakaóéval.
Sokat emlegetett előnye, hogy gyakorlatilag teljesen zsírmentes. Habár a természetes cukortartalma ad energiát, a zsírtartalma elhanyagolható. Nem tartalmaz koleszterint sem.
Van, aki kakaóallergia miatt választja, de a legtöbben azért szavaznak át a karobra, mert nem tartalmaz sem koffeint, sem teobromint. Ez utóbbi más néven a xanteóz, a kakaó élénkítő hatóanyaga, egy keserű alkaloid.
Teobromin nem sok növényben fordul elő, de azok értelemszerűen mind élénkítő hatásúak. A kóladió, teák, az arab kávé (Coffea arabica) és az energiaitalgyártók által kedvelt guarana is tartalmaz teobromint. Akinél tehát szívdobogást, álmatlanságot vagy gyomorirritációt okoznak ezek az izgató hatású anyagok, de nem szívesen mondana le a gasztronómiai élvezetről, a karob hosszú távon a jóbarátja lehet.
A kakaóval való összehasonlításban szóba kell kerülnie az oxálsavnak is. Erre leginkább csak a vesekőképződésre hajlomosaknak kell odafigyelnie. Ez a vegyület csökkenti az emberi szervezet kalciumfelvevő képességét, az oxálsavban gazdag étrend pedig növeli a vesekő kialakulásának kockázatát. Mivel nagy mennyiségben a spenót, a sóska és a kakaó tartalmazza, és jellemzően nem a zöld levelesek fogyasztását visszük túlzásba, elsősorban a csokifalóknak kell csak erre odafigyelniük. A karob nem tartalmaz oxálsavat sem. (VIA)
Süss brownie-t karobbal! Tovább a karobos-meggyes brownie receptre.