nlc.hu
Gasztro

Instant kakaóital-porokat vizsgált a Nébih

Gondok vannak több instant kakaóitalporral is

Lecsapott a Néhib.
kakaópor

Tizenkilenc eljárás indult kakaóitalpor-forgalmazók ellen. Jelölési hibák és túl alacsony vitamintartalom miatt 19 esetben talált problémákat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az instant kakaóitalporok vizsgálata során. Élelmiszer-biztonsági szempontból amúgy mind a 34 vizsgált termék megfelelt.

A vizsgált italporok közül 30 hozzáadott cukorral készült, hármat édesítőszerrel, egy terméket pedig cukor és édesítőszer hozzáadása nélkül állítottak elő. A vizsgálatban 18 olyan instant kakaóitalpor szerepelt, amelyeket vitaminokkal és/vagy ásványi anyagokkal dúsítottak. Származásukat tekintve 23 külföldi és 11 magyar előállítású volt, tömegük pedig 15 és 1300 gramm között mozgott.

Módosítani kell egyik-másik receptúrát

Sor került többek között a mikrobiológiai mérésekre, valamint ellenőrizték a termékek cukor-, rost- és gluténtartalmát. Ezeket az eredményeket megfelelőnek találták a szakemberek. Az italporok kakaóportartalma igen széles skálán, 8 százalék és 55,6 százalék között mozgott. Megmérték a dúsított kakaóitalporok vitamin- és ásványianyag-tartalmát is.

A mért értékek, 3 termék kivételével, megfeleltek a jelölésen szereplőknek. Az érintett élelmiszer-vállalkozó ellen hatósági eljárás indult, a termékek receptúráját módosítani fogják.

Bírságok jönnek

A vizsgálat eredménye szerint a tesztelt termékek csaknem felénél fordultak elő jelölési hibák. A hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárás indult, és a hatósági felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki. 

(MTI)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top