Az avokádó amilyen divatos, olyan kényes élelmiszer. Kihívás belőle érett, de nem túlérett darabokat beszerezni. Ha felvágjuk, az oxidáció hatására gyorsan barnulni kezd (jó barátunk a rácsepegtetett citrom vagy lime leve), és neki köszönhetően ismerhettük meg az „avokádókéz” fogalmát. Ez nem mást jelent, mint az avokádó magja és a zöldség csúszós húsa miatt előforduló konyhai baleseteket, amelyek az avokádó divatba jöttével olyan gyakoriak lettek, hogy külön elnevezést kapott az ambulanciákon.
Most az FDA, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal hívta fel rá a figyelmet, hogy a TikTokon virálisan terjedő konyhai tuti tipp akár meg is betegíthet.
Avocado „magic”
A kisvideók alapötlete annyi, hogy a megvásárolt avokádókat miként tárolhatjuk hosszabban a hűtőben. A közösségi média tartalomgyártók szerint hetekig, sőt akár egy hónapig is tárolhatjuk így a zöldséget (botanikai besorolását illetően valójában gyümölcsöt).
Az egész avokádókat vízbe teszik, és így rakják hűtőbe. A „food hack” nem egészen új, ugyanez a módszer néhány hónappal ezelőtt pont így terjedt Facebookon.
@malloryhudsonxo Y’all would be shocked at the amount of avocados I threw away every week before this hack😭 #kitchenhacks #kitchentips #foodstorage #foodstoragehacks #avocadohack
Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhivatal azt nem cáfolta meg, hogy így valóban hosszabban tárolhatjuk a zöldséget, azonban
határozottan nem ajánlja ezt a praktikát.
A fő aggályt az jelenti, hogy az avokádó héjának felületén gyakoriak az olyan emberre veszélyes kórokozók, mint a Listeria monocytogenes, a liszteriózis kórokozója vagy a Salmonella, amelyek a tárolóvízben potenciálisan elszaporodhatnak. Habár nem az avokádó héját fogyasztjuk el, érintkezünk az akár hetek óta a hűtőben álló – és tenyésző – baktériumokkal.
Az FDA nem a levegőbe beszél, egy 2018-ban közzétett kutatásuk szerint 1615 avokádómintából több mint 17 százalékban mutattak ki Listeria monocytogenes-szennyeződést a héjon.
Ha most arra gondolnánk, hogy ez csak túlzott aggodalmaskodás, és egy jó alapos mosással nem juttatjuk be a szervezetünkbe a héjon tenyésző kórokozókat, ne menjünk el a további tények mellett.
Az élelmiszer- és gyógyszerhivatal kutatói kimutatták, hogy a Listeria monocytogenes nevű élősködő baktériumok 15 napon belül képesek beszivárogni az avokádó húsába, így a vízben hosszan tárolt zöldségeket valójában fertőzéseknek tehetjük ki. A beszívódó baktériumokat márpedig lehetetlen lemosni.
Tény, hogy Amerika a mindent, így az élelmiszereket is nagy tételben vásárlás őshazája, de mi inkább vegyünk kevesebbet, és fogyasszuk el időben a megvásárolt termékeket. TikTok-trendek ide vagy oda. (VIA)