A frissen sütött hagymakarikák ropogós bundában… végtelen mennyiségű el tud fogyni belőle. Az elkészítésük azonban macerás. Egyenként bepanírozni a karikákat, a megfelelő ideig sütni őket, hogy szépen megemelkedjen a panír, de ne süljön túl. Az örök kihívás pedig, hogy ne csöpögjön belőle az olaj, ne nehezítse el a gyomrot.
Ez a formabontó recept könnyen a kedvenceink közé kerülhet, ugyanis van benne egy kis trükk: a bundázott hagymakarikák sajtos alternatívája liszt felhasználása és a panírozás időigényes lépései nélkül készül. Beletett munkára gyakorlatilag alig van szükség, és akinek ez szempont: liszt-, tojás- és cukormentes recept, ketogén diétába is beilleszthető.
Bunda helyett a rásütött sajtnak köszönhetően igazi ízbomba így a hagymakarika.
A tepsis sütésnek köszönhetően nem kell állni a serpenyő mellett sem, egy adag egyszerre kisül a sütőben anélkül, hogy felügyelnénk és fordítgatni kellene a karikákat.
A videó alatt szerepel a recept is:
Szükségünk lesz egy minikuglófsütő tepsire. Ha nincs ilyenünk, egyszerű muffinformákban is süthetük.
Hozzávalók 6 sajtos hagymakarikához:
- Egy nagy vöröshagyma
- 30 dkg zsíros, félkemény sajt, pl. trappista, gouda, edami, tilsiti, óvári sajt vagy reszelhető mozzarella
- Ízlés szerinti fűszerek: feketebors, Cayenne-bors, chilipehely, kömény
Elkészítése:
- Reszeljünk sajtot nagylyukú reszelőn. Egy- vagy kétféle zsíros, félkemény sajt is jöhet.
- Minden karikához kör alakban szórjunk egy réteg reszelt sajtot. Helyezzük rájuk a hagymakarikákat, majd ízlés szerint fűszerezzük.
- Képezzünk egy újabb karikát a sajtrétegből, amivel befedjük a hagymakarikákat.
- A minikuglófsütő segít megtartani a karika formát. Ha nincs ilyenünk, akár az ujjunkkal is elegyengethetjük a formát. Megeshet, hogy a sülés közben befolyik egy kis sajt, de ez az ízén mit sem fog változtatni!
- Süssük 20 percen át 200 C fokos sütőben, hőlégkeverés mellett. A karikák piros, ropogós teteje jelzi, hogy elkészültünk.