A mangó lassi magyarul: sárgabarackos lassi, az isteni nyári hűsítő

nlc | 2022. Július 18.
Ha megvolt a sárgabaracklekvár-befőzés, vagy eszünk ágában sem volt nekiállni a nagy műveletnek: egy frissítő indiai recept sárgabarackra áthangolva. Lassi, amiből sosem elég.

A lassi ismerős lehet az indiai éttermek itallapjáról is. Közismert tulajdonsága, hogy igen gyorsan fogy, és egy kisebb pohárral is 1000 forintba kerül. Az indiai konyha italspecialitásai közé tartozik a rózsalimonádé (intenzív aromákkal a rózsavíznek köszönhetően), valamint az édes és a sós lassik. A gyakran erősen csípős, erőteljes ízvilágú indiai ételek örök kísérői.

A sós lassi egy végtelenül egyszerűen elkészíthető ital, ami olyan jólesik a fülledt kánikulában, mint egy frissítő zuhany. A sós natúr joghurtot vízzel hígítják iható állagúra, és köménnyel fűszerezik. Kevésbé kesernyés, jobban itatja magát, mint az itthon is népszerű kaukázusi kefir.

A lassit gyakran fémpoharakban kínálják / Fotó: subodhsathe, Getty Images)

Az édes lassik mezőnyében a mangó lassi egyértelműen a sztár. A töményen gyümölcsös, édes frissítő mellett közkedvelt még mentás, a sáfrányos és a kardamomos lassi, valamint a banános és a pisztáciás is.

Mangó helyett sárgabarack, dahí helyett joghurt

A mangó lassi ellen egyetlen, de annál jelentősebb érv szól: a mangó messziről érkezik, nem helyi és nem idénygyümölcs. Ellenben a sárgabarackkal, aminek már itt a szezonja, megterem itthon, és nem utolsósorban kiváló lassit készíthetünk belőle. 

Az eredeti indiai receptek dahít írnak (angolul curd). A bivalytejből készülő krémes, selymes állagú tejterméket mind a mai napig tradicionális keretek között, kézműves módon készítik, és aprócska dahí boltokban vagy standokon árulják. Önmagában fogyasztva is élmény, kis tálkákba adagolják, kiskanállal eszegetve autentikus indiai street food. A magyar joghurtok selymessége nem összevethető a dahíéval, a görög joghurt valamivel krémesebb. Ha görög joghurtot veszünk, cukrozatlant válasszunk!

Idős hölgy dahít árul Kashmirban (Fotó: Sondeep Shankar, Getty Images)

Sárgabarackos lassi recept

Hozzávalók 4 személyre:

Sárgabarackos lassi sáfránnyal (Fotó: zia_shusha, Getty Images)

Elkészítése:

Azonnal fogyasztva az igazi!

Exit mobile version