3 házi májkrém 30 perc alatt, ami után rá sem nézünk majd a boltira

Haranghy Orsi | 2022. Szeptember 14.
A májkrém maga a retró... vagy mégsem?

Mióta az eszünket tudjuk, az életünk része a kenőmájas. Sokáig a jól ismert alumínium- és fémdobozosok, Globus és társai jelentették a májkrémet, aztán szélesebb választék is megjelent, a viaszos és műanyag tömlősökből már izgalmasabb ízesítéseket ismertünk meg, sokak kedvence lett a majorannás májas, valamint májdarabos májkrém.

Döntés kérdése, hogy valóban szeretnénk-e olyan hozzávalókat enni az ételekben, mint a bőrös gyártási szalonna, sertésbőrke, szója, emulgeálószer, zsírsavak mono- és digliceridjei, hidrolizált növényi fehérjék és a többi tartósítószer és adalékanyag. A házi májkrém tényleg 30 percen belül elkészül néhány egyszerű hozzávalóból, és garantáltan ments a kemikáliáktól.

A Magyar Élelmiszerkönyv három májkrém kategóriája

A minőségi skála legalján találjuk a húskészítményeket májtartalommal, ami 1-24%-os májtartalmat jelent. A legelterjedtebb termékek a 25-34% májtartalmú, úgynevezett májasok: májkrém vagy kenőmájas. 35%-os májtartalomtól már májpástétomot vásárolhatunk. Ezekben eltérő a felhasznált máj minimális mennyisége: pulyka, sertés és szarvasmarha esetében 35%-tól már pástétomról beszélhetünk, csirke, kacsa vagy liba esetében legalább 50% májat kell a terméknek tartalmaznia.

Pirítóson a legjobb /Fotó: derketta, Getty Images

A mennyei májkrém trükkjei:

Friss kakukkfűvel / Fotó: Zoryanchik, Getty Images

A sima csirkemájashoz is illenek a lekvárok, a lilahagymalekvár különösen / Fotó: Koval Nadiya, Getty Images

A készítési módot a három receptváltozat alatt adjuk meg.

„A” csirkemájkrém

Hozzávalók:

Fügés májkrém

Hozzávalók:

Parasztos csirkemájas

Hozzávalók:

Serpenyőben pirítva, nem kiszáradásig / Fotó: Liubov Mernaya Charignon, Getty Images

Elkészítés:

Exit mobile version