Egykor úgy tartották, hogy egy jó halászlé hozzávalói zsebben elférnek, a friss halat és a halászléhez szükséges vizet pedig a folyó adja. Ha mi nem is vágjuk zsebre a karácsonyi halászléhez való beszerzéséket, valójában négy-öt alapanyagról van csak szó, ami szükséges egy tisztességes halleveshez szükséges.
Az igazi feketeövesek télen is a bográcsos főzésre esküsznek. Az esetleges decemberi hideg sem ellensége a kinti főzésnek, az edény körben felforrósodik, legfeljebb a nagy szél lehet probléma. Ezt szélfogóval szokták megoldani a télen is bográcsozók.
Halbeszerzés: pontyos számítások
Ma már szinte egzotikusnak tűnnek a 2016-os állapotok, amikor arról cikkezett a sajtó, hogy a halbeszerzési árak nem emelkedtek a 2015-öshöz képest. Ekkoriban az élő pontyot már 800 forintos kilónkénti áron be lehetett szerezni, és 1200-1500 forintért árulták a tisztított ponty kilóját.
Idén élő pontyot 1800–2000 forint per kilós áron vehetünk, de ezzel jócskán akad majd munkánk otthon. Friss pontyszeletet körülbelül kétszer ennyiért, 3700-4400 forint között szerezhetünk be. Az egyik hipermarket akciósan már 3300 forintért kínálja, és az ünnepek közeledtével várható árverseny is az üzletláncok között.
Sokan úgy tartják, hogy 70-80%-ban érdemes pontyból főznünk, és ezt érdemes kiegészíteni más fajtákkal is. Ha akad egy kis harcsa, törpeharcsa, keszeg, kárász is a levesbe, gazdagabb ízű lesz tőle a lé, de 100%-ban ponttyal is dolgozhatunk. Az alábbi kalkulációban ponttyal számoltunk
Az öreg hagyma dicsérete
A halászlében a tavalyról eltett vöröshagyma erős zamatai működnek a legjobban. Az idei zsenge hagymák és a visszafogottabb karakterű főzőhagyma nem ideális halászléfőzéshez.
Ennyibe kerül idén a halászlé
Alapanyagárak halászléhez
- 2,5 kg tisztított ponty – 9500 Ft
- 3 nagy fej vöröshagyma – 300 Ft
- 3 púpozott evőkanál édes nemes fűszerpaprika – 135 Ft
- 1 paradicsom – 120 Ft
- Ízlés szerint só
- 3,5 l víz
Összesen 10 055 Ft
Bajai halászléhez
- + Egy csomag 8 tojásos gyufa száraztészta – 750 Ft
Összesen 10 805 Ft
Egy tízezrest tehát különítsünk el a halászléfőzéshez. 3800 Ft-os kilós áron számoltuk a tisztított pontyot, és jobb esetben nem kell venni édes nemes fűszerpaprikát és vöröshagymát, amiből egyébként is a régi hagyma a jó. Ezek nélkül tízezer forint alatt megússzuk.
Ha mindent meg kell vásárolnunk hozzá, és bajai módra gyufatésztát is főzünk bele, közel 11 ezer forintba kerülhet a halászlé.