Szilveszteri falatkák, amiket eddig tuti nem próbáltál

nlc | 2022. December 30.
Szilveszteri vendégváró finomságok a franciasalátán, krumplisalátán és virslis falatkákon túl.

Ha szilveszteri összejövetelt szervezünk, és inkább lazulnánk, beszélgetnénk mi is, érthető, ha nem szeretnénk többfogásos meleg vacsorát prezentálni a vendégeinknek. Ezeket az ételeket már a buli előtt, kényelmesen elő lehet készíteni, és nem kell a tűzhely mellett állnunk és frissen sütnünk-főznünk az év utolsó estéjén.

Ha úgynevezett batyus partira vagyunk hivatalosan, vagyis a vendégek dobják az össze az enni-innivalókat az estére, szintén jó szolgálatot tehetnek az alábbi receptek.

Mindent bele tatár!

A tatár bifsztek sok családban alapétel karácsonykor, szilveszterkor vagy újév napján. Kétségtelenül ünnepi fogás, amelynek fő alapanyaga, a bélszín sem a mindennapok eledele.

Szakítsunk idén a hagyománnyal, és a megszokott franciasaláta helyett (vagy mellé) készítsünk egy tatárt, ami többről is szól, mint egyszerű vendégváró. Az ünnepek alatt és után megszaporodnak a „kósza” alapanyagok a hűtőben. Maradék saláta, megbontott zöldségkonzervek, megfőzött, de felhasználatlanul maradt zöldségek. Ezenkívül ott vannak a húsok és felvágottak: levesben főtt húsok, egyben sült csirke, pulyka vagy sertés, amiből már többször is fogyasztottunk. Ízlésünk szerint tehetünk bele tehát főtt vagy sült húst, füstölt vagy főtt sonkát, illetve akár apróra kockázott szalámit is.

Felvágottas tatár / Fotó: Olena Beisiuk, Getty Images

Az alábbi recept egy tatár és egy orosz hússaláta vagy franciasaláta jellegű hideg saláta ötvözete, ami a szilveszteri partiról akár a mindennapjainkba is bekéredzkedhet.

Erre ügyeljünk a tatár készítésekor!

Az egyetlen szempont, hogy olyan hozzávalókat ne válogassunk össze, amelyek íze vagy állaga üti egymást. Ha teszünk bele például vörösbabot, ne kerüljön bele zöldborsó. Ne legyen benne túl sokféle hús vagy több, össze nem illő felvágott. Bár ez egy mindent bele saláta, sokszínűségében is adjunk a harmóniára!

Hozzávalók:

Elkészítése:

Ropogós húsgolyók pálcikán

Úgy etetik magukat ezek a kis húsgolyók, hogy kelleni fog belőle az alábbi mennyiség. Egy kilogramm darált hússal számolva kb. 50-55 húsgolyót tudunk kisütni. Lényeges, hogy ne nagy lángon süssük, és hagyjuk meg a gombócoknak a sülési időt. Így nem kap oda égetten az oldala, és belül sem marad nyers, ami nagyon fontos mind a sertés-, mind a csirke- vagy pulykahús esetében is.

Jól illik hozzá bármilyen könnyedebb, fűszeres szósz, legyen az paradicsomos, chilis, joghurt- vagy tejfölalapú. Úgyszintén jól áll nekik egy kis snidling vagy más friss zöldfűszer, a koriandert pedig csak azért kerüljük, mert sokan szenvedélyesen nem szeretik az ízét.

Ha szeretnénk figyelembe venni a szénhidrátszegény diétát folytatók, például a ketogén- vagy paleo étrendet tartók szempontjait, pankómorzsa vagy zsemlemorzsa nélkül is kisüthetők, de ez esetben érdemes reszelni bele valamilyen zöldséget, ami illik ezekbe az diétákba (ilyen a cukkini vagy sárgarépa például).

Minél kisebb, annál ropogósabb / Fotó: Mariha-kitchen, Getty Images

Így lesz ropogós!

„Szilánkosabb” szemcséjű pankómorzsával bevonva még ropogósabbak a húsgolyók.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Lazacos csillagok

A füstölt lazacos előételek egyébként is a partik csillagai, egy kis luxust csempésznek a felkínált falatkák közé. A füstölt lazac ára miatt tonnányi biztosan nem készül belőlük, de ha már szerepet kapnak az év utolsó estéjén, adjuk meg a módját!

A megszokott bagettszeletek helyett vegyünk szendvicskenyeret, és vágjuk a szeleteket csillag alakban.

Egy időspórolós megoldás / Fotó: fermate, Getty Images

Hozzávalók:

Így formázd meg könnyedén!

Fogjunk egy poharat, és nyomjuk bele a puha kenyérszeletbe. Óvatosan vegyük ki a szeletekből a kör alakú kenyereket, és késsel csak négy darab egyenlő háromszöget vágjunk ki a kör alakból. Kész is a kenyércsillagunk.

Elkészítése:

Ne, dobd ki!

Drágább az élelmiszer, mint valaha, ne dobjuk a szemétbe a friss ételt! A levágott kenyérrészekből készíthetünk például tejbe áztatott, fűszeres tölteléket sültekhez – akár szilveszterre is. Ha most nincsen funkciója, gyűjtsük össze őket, és egy zacskóban tegyük a mélyhűtőbe, ugyanígy remek töltelékalap lehet. Másik megoldás, ha szabad levegőn kiszárítjuk, és ledaráljuk házi zsemlemorzsává.

Exit mobile version